GERANIUM/PELARGONIA OG APPELSIN-PLANTE

I dag oppdaget jeg at det endelig har kommet knopper på Pelargoniaen min. Eller er det kanskje en Geranium? Litt usikker. Navnene blir brukt litt om hverandre tror jeg. Uansett… Jeg har hatt denne i 2 år nå.

I fjor hadde jeg ikke hjerte til å klippe den skikkelig ned. Og det ble bare en lang, tynn og grønn plante.

I år har jeg klippet den masse ned, og det har blitt en tett og fin plante denne gangen.

 

Det eneste jeg har lurt litt på i det siste, det er hvor i all verden blomstene blir av?

Gjett om jeg ble glad da jeg oppdaget knoppene i dag?!

 

Jeg har en avlegger fra den som jeg har plantet også. Det tok litt tid før det kom røtter på den da den sto i vannglasset.  Men nå kommer den seg. I samme potta puttet jeg oppi en appelsin-stein for moroskyld. Det har  blitt en liten plante av den også.

Nå spirer og gror de om kapp. 

 

Dette er spennende og gøy!  Følg med, følg med😃

Fin kveld til deg 😚

 

#appelsinplante #såselv #gøymedplanter

 

KÅLRULETTER

Jeg hadde aldri laget kålruletter før. Prøvde meg frem helt på måfå.

Dette brukte jeg:

400 g kyllingkjøttdeig

1 ts salt

1 toppet ss potetmel

3/4 dl H-melk

1 ts hvitløkspulver

litt pepper

1/2 liten rødløk

2 ts rød pesto ( chili og tomat)

en neve fersk koriander.

 Ca 1 1/2 nykål

margarin/smør 

Her har du i hvertfall noe å gå ut i fra . Krydder og smaker velger du selv. Skal innrømme at korianderen hopper vi over neste gang.  Vi er egentlig ikke så glad i den smaken. Måtte bare prøve siden jeg har det i kjøkkenhagen 😃

Slik gjør du:

Rør godt inn saltet i kjøttdeigen aller først.

Så tar du i potetmel og melk.  Rør sammen.

Hakk løken og bland inn den og alt krydderet du vil ha i, pluss pestoen.

Til slutt, hakk eller riv i småbiter det du har lyst på av urter. 

Bland godt sammen.

Riv av kålblader og legg en smørklatt på bladet (Mannen’s råd. Han er halvt Tsjekkisk og husker noe av maten til bestemoren…masse smør).

Bruk 2 ss og legg en passe porsjon av kjøttdeigblandingen over smøret. 

 

Så pakker du inn deigen så godt du kan og knyter hyssing rundt.

Jeg fikk 10 pakker av denne porsjonen. 

Legg de i kokende vann med smør og salt.

 

La det småkoke ca 20 min. Jeg la i noen gulrøtter etterhvert også.

 

Vi brukte bare kokekraften over potetene da vi var klare til å spise.

 

Da har du en oppskrift å gå ut i fra da, hvis du vil prøve deg på kålruletter. Jeg kommer til å prøve med forskjellige kjøttdeig-typer og forskjellige krydder og urter fremover. 

Håper det smaker😃

 

#kålruletter #nykål #kyllingkjøttdeig #middagstips #søndagsmiddag

 

 

SØNDAG OG HVILEDAG

Så bra at det var søndag i går.  Jeg trengte tydeligvis at det var det. Gjøre ingenting, med samvittigheten i behold.

Jeg sov dårlig natt til i går, natt til i dag også forresten. Men i dag skal jeg fungere mer håper jeg.

Kjøkkenet er førsteprioritet. Der ser det ut som lynet har slått ned. Hmm…..kanskje det er nettopp det som har skjedd?? Det var jo et forferdelig tordenvær her en dag. Uansett hva som har skjedd må jeg trå til der aller først.

I går laget jeg middag da jeg ble sulten nok, tidlig på kvelden. En pakke med kylling-kjøttdeig lå i kjøleskapet og ventet på å bli brukt. Natta før hadde jeg tenkt ut hva den skulle bli til. Noe jeg aldri har prøvd før, fant jeg ut.

Jeg fant frem et par nykål og hyssing. Blandet sammen kjøttdeigen med det jeg tenkte kunne passe. Og pakket de så godt jeg kunne inn i kålen. Oppskriften kan jeg ta senere i dag. Kjøkkenet skriker etter hjelp NÅ! 

Middagen ble ikke værst den. Det ble bare litt mye koriander i den. Det er vi egentlig ikke noe glad i noen av oss.  Men jeg har tross alt koriander i min lille kjøkkenhage. Da må den jo brukes til noe. 

Her er resultatet. 

 

Og resultatet etter middagen var at jeg ikke kom meg opp av sofaen resten av kvelden. Dermed hopet det seg opp etter kokkeleringen.

Jeg kjente at hodet var rart, sånn det egentlig ofte er. Men i går trodde jeg at jeg bare var trøtt hele dagen. Så trøtt at jeg ikke klarte å lese en gang. (Middagen var det eneste jeg klarte å få til i går). 

Helt til jeg kom på at jeg kanskje skulle ta en skjekk av blodtrykket. Joda… det var alt for lavt… 88/46. Kanskje ikke så rart jeg var uggen og trøtt. Hadde sikkert ikke fått i meg nok vann i løpet av dagen. Jeg glemte å passe på. Det må jeg huske i dag. Har fortsatt lavt trykk, men ikke sååå ille som i går kveld.

Pass på nok drikke folkens!! Det er viktig!! 

Ha en fin mandag 😚 Jeg må gå til det skrikende kjøkkenet mitt 😊

 

 

BLOMSTERBED OG MAT

Nå tordner det som bare det ute. Dino er redd, så vi måtte spise middagen inne, selv om temperaturen endelig begynner å bli levelig på terrassen.

Vi fikk en del elgkjøtt av noen her oppe for litt siden. Ferdige elgkarbonader og litt forskjellig annet.  Det ble vi kjempeglade for. Vi har spist noen av karbonadene. Gode! For er par dager siden tok jeg opp noe av kjøttet. Tenkte å grille det, men det ble ikke noe av på torsdag og heller ikke i går.

I går ble vi nemlig bedt opp på hytta til de vi fikk kjøttet av. Det var grilling der, men vi skulle ikke ta med noen ting. De hadde handla mer enn nok før de reiste opp. 

De to karene våre skulle skru og sette sammen en helt ny vedklyver som ble hentet “flatpakket” på posten i Drammen.  De hadde noe å henge fingrene i noen timer, for å si det sånn. Også i denne varmen! Vi var ikke hjemme før halv 2 i natt.  Kunne sovet over i ei campingvogn som var gjort klar til oss. Men jeg syns det var like greit å reise hjem, når turen ikke tar mer enn 20 minutter.

I kveld ble det endelig elgkjøtt, rettere sagt elgbiff!! Jeg trodde det var ett kjøttstykke jeg hadde tatt opp for å ha på grillen. Men det var helt greit det, med biff .

Laget maten inne i stedet for på grillen siden det buldrer og braker. Det smakte kjempegodt! Skikkelig mørt og godt kjøtt var det. Poteter og en ferdig pose med wok-grønnsaker med påfyll av løk og en fløteskvett ble tilbehøret i dag.

 

Ellers har jeg sovet til langt ut på formiddagen i dag, tross alt ble det en laaang dag i går..hehe.

Etter et par kaffekopper begynte jeg å livne til. Da var det frem med den nye hage-shortsen . På med den og en BH. Så var jeg klar for mulig heteslag, brunfarge på ryggen og luking i blomsterbed.

Det var så varmt at jeg må ha mista en halvkilo eller to bare på å svette….håper jeg . Måtte stadig under taket på terrassen for å få skygge på hele kroppen. Og fylle på med drikke.

Det er snakk om bare et par dager nå, så er alle staudene mine i full blomst. 

 

I blomsterurna blomstrer det også fint.

 

Jeg sådde en liten flekk med reddiker i bedet mitt også i dag. Trodde det var alt for seint å så nå jeg, men det er det visst ikke. Da et det bare å vente og se om de vil spire.

Ha en fortsatt fin sommer-lørdag😗 Det kan se ut som tordenværet har gitt seg her for øyblikket😊

 

 

NÅR MAN TRENGER HAGE/BADE-SHORTS

Bikinien er ikke i bruk i år. Ikke når jeg bader heller.  Så da trengte jeg en shorts til  å bruke i hagen, og til å bade i.. De jeg har er tykke og tunge. Jeg trengte en helt enkel en i tynt stoff.

Nå var det ikke tid til å tenke og lure før jeg begynte å klippe ut i et stoff.  Det er varnt NÅ !

Jeg brukte et dynetrekk jeg fikk her en dag. Et som sønnen min ikke ville ha lenger. Ferdig vasket og klart til gjenbruk. 

I går…nå ble det plutselig dagen før der igjen. Vi dro av gårde midt i innlegget mitt her, og kom ikke igjen før halv 2 i natt, men altså, da strøk jeg stoffet før jeg klippet ut mønsterdeler etter en av shortsene jeg har.

Jeg rakk å sy den ferdig og få den på meg, før mannen dukket opp og var klar til å reise videre med en eneste gang i går ettermiddag. En selfie med den nye shortsen rakk jeg også å få tatt.

Håret er ikke like rett etter dukkerten jeg hadde dagen før som du ser. Nyfrisert og med strikk i håret klarte jeg likevel å få vann i noe av det. Jeg må vist til med rettetanga igjen.

Gjenbruk er i hvertfall smart. Jeg fikk en lett og luftig shorts i stoff som tørker fort etter bading.  Mye bedre å jobbe i hagen med også enn de som er i tykkere stoff.

 

 

Ha en flott sommerdag😚

 

#syselv #syglede #sommerklær #gjenbruk #søm

 

BADETUR OG SOLNEDGANG

Dette innlegget skulle kommet ut i går, men da var jeg helt slakt etter et par lange dager i varmen. Sovnet rett og slett på sofaen ved 19- tida. Det jeg skulle skrive om var onsdagskvelden. Vi reiste nemlig opp på et skogsvann her oppe, som har helt vanvittig fin solnedgang. Og jeg skulle bade.

Vi reiste opp ved 21- tida, så det var ganske seint.  Men så deilig vann å gitt!! Det må ha vært mangeog20°C….herlig!

Bare til opplysning: jeg sitter ikke på rumpa her altså! Det er så vidt jeg har kommet inn til der jeg når bunnen etter en god svømmetur. Jeg var lenge uti. Det var så godt. Ikke var det kaldt å gå opp av vannet igjen heller.

Til og med Dino hadde lyst til å vasse litt.

Men han var veldig usikker på dette her, så det ble ingen svømmetur på han.

Han gjorde flere forsøk, og fikk omsider avkjølet magen så vidt det var. Han og mannen trivdes best på land. 

 

Se på denne fine rota her da.  Det var lite vann her nå, så antageligvis pleier denne å være delvis under vann og i masse bølgeskvulp. 

Vakkert!!

Før vi satte snuta hjemover skulle vi kjøre en tur videre rundt vannet og DA dukket den opp. Den knall oransje solnedgangen. Det var bare så synd at det var masse trær i veien for utsikten med kamera. Jeg snudde og kjørte frem og tilbake for å finne best mulig sted for å se, og knipse bilder. Det endte med at jeg måtte forte meg ned gjennom skog og kratt i alt for store og våte slipperser for komme ned til vannet. Jeg kom ikke helt ned . Det var for mye buskas, og jeg var redd for orm. Hva gjør man ikke for et bilde eller fem??

Disse var de beste jeg klarte å få tatt.

Oppe på veien.

 

Så langt ned jeg turde å gå. Solnedgangen varer jo ikke så fryktelig lenge, så her begynte det allerede å bli litt for seint. Synd altså… for det var litt av et syn det vi så mellom trærne da vi kjørte.  Det var akkurat som både himmel og vann sto i brann. Mannen har alltid sagt det…du ser ikke noe flottere enn solnedgangen ved Lauvnes-vannet. Vi må opp igjen snart og få den med oss skikkelig. Uten alle trærne i veien.

Det ble onsdagens trening. Svømming, og rask gange mellom busker og trær.  Sliten da jeg kom opp igjen på veien??….Jepp.

 

Fornøyd?…jepp!

Ønsker deg en flott sommer-fredag😚

 

#sommerbad #solnedgang #midtsommer #kveldsbad #lauvnes #lauvnesvannet #sigdal

 

 

 

DEILIG Å FJONGE SEG HOS FRISØREN

I går var jeg hos frisøren. Det er flere mndr siden forrige gang, så det var virkelig godt! Siste gang  jeg var og klippet meg var jeg her oppe i Prestfoss. Greit nok. Men jeg var ferdig før jeg fikk sukk for meg.

Denne gangen bestilte mannen time og betalte hos en frisør i Hokksund. (Så han skulle være sikker på jeg dro). Det er der jeg har pleid å gå de siste årene. Har vært veldig fornøyd der. Tydeligvis var det lenge siden jeg hadde vært der ja. For salongen het Frisørene Tom & Tone tidligere. Jeg brukte Tom, men han hadde sluttet og nå heter salongen  Frisør Tone. Min datter bruker henne og er veldig fornøyd. En av de siste gangene jeg var der satt vi i hver vår stol. Hun hos Tone, jeg hos Tom.

Vel.. nå er det slutt på det. Men det er greit, for jeg ble veldig fornøyd med behandling og frisyre hos Tone.  I  to og en halv time  var jeg der.  Med farging av ettervekst, klipp og  rettetang.

Det var bare såå deilig å sitte i frisørstolen, få en kaffekopp og føle at man fikk god kontakt og god behandling.  Rett og slett bare å nyte et par timers velvære. 

Ny farge på etterveksten ble det også. Frisørene blander jo farger, så det er lettere for dem å finne en farge som dekker den egentlige grå manken, enn å plukke en fra butikkhylla. Nettopp pga det grå håret går jeg for en mye lysere farge fremover, for å slippe å få den innmari synlige etterveksten. De jeg kjøper i butikkhylla blir orasje i fargen på det grå hvis jeg går for en lysere farge enn det jeg normalt har hatt i alle år. Nå blandet hun en kaldere farge, som ikke blir oransje. Istedet for å bleke/avfarge håret, noe som ville kreve en del behandling av håret etterpå, syns hun jeg heller burde fortsette som jeg har gjort det siste halve året.  Farge etterveksten i en lys farge. Nå håper jeg at jeg kan fortsette med  det hos henne. Det koster så det holder, men resultatet blir bra, og jeg føler meg ganske fjong der jeg sitter. Det er jo nesten verdt halve prisen bare det. Så…tattararaaa….jeg bestilte ny time før jeg gikk.

Før og -etterbilder.

 

Det er klippet en god del som du ser. Det er også tynnet og klippet opp litt. 

Det var virkelig godt å få bort såpass mye av alt det slitte lange håret.  Du kan vel se at jeg har jobbet med lysning av fargen ei god stund? Det er lysere til et sted rundt der brillene sitter.

Det er bare å innse at det krever for mye og ofte farging av ettervekst for å beholde den mørke fargen jeg alltid har hatt. Tiden er inne for noe nytt. Den mørke Mona Iren blir gradvis borte og en lysere utgave er i ferd med å oppstå.  Fjong skal jeg bli…. Det har jeg bestemt. Så ny leppestift er på ser du. På begge bildene.

Ha en flott torsdag da.😃

 

#frisyre #hårfarging #hårfarge #overgangtillyserefarge #frisørtime #velvære #frisørtone

 

 

ST.HANS OG BRYLLUPSDAG

I går var det St.Hans..23 juni. Og vi kunne feire vår bryllupsdag. 2 år som lykkelige, rette ektefolk❤ Vi er heldige som har hverandre.  Dagen var ikke særlig god for meg til å begynne med.  Og det var jeg litt lei meg for. Vi skulle jo ha en fin dag. Men jeg var så trøtt, og helt ullen og sliten i hodet.  Heldigvis hjalp det litt å ta noen timer med øynene lukket på sofaen. Mannen tok en hvil sammen med meg. Og etter det var jeg piggere.

Jeg reiste i butikken for å fylle på med noen mangler til grillmaten. Vi hadde en plan om å kose oss med det ut på kvelden. På vei bort hørte jeg på nærradioen at det var radiobingo 20.30 den kvelden.

Det er kjempelenge siden jeg har spilt bingo. Det var før ungene ble født tror jeg. Og den gang samlet vi oss i en bil og spilte utebingo. Det var skikkelig gøy. Kunne vinne alt fra kaffeposer, lodd , nye bingoblokker og penger. Topp-premien var den gang på 1500,- Husker jeg og min svigerinne den gangen, tok den potten en gang hver. Da var det jubel i bilen og sjåføren lå på hornet.  Vi måtte tute hver gang vi fikk bingo.  Og en av vaktene kom styrtende til for å sjekke bingoblokka.

 

Jeg kjøpte ei blokk til hver i går. Så kunne vi kose oss med det før maten. Her ligger den klar.  Et bilde av min kjære og meg måtte også tas på den store dagen. 2 års-bryllupsdag skal man ikke kimse av .

 

Bingoen holdt på i over 1 og en halv time, så grillingen ble startet veldig sent  på kvelden. Ingen gevinst ble det heller. Men spennende var det.  Rundt midnatt hadde vi fått spist maten, og var godt fornøyd med dagen, akkurat sånn den ble.  Bare oss 2 ❤ Nå sitter jeg i frisør-stolen og blir fresh på håret. Enda et skritt nærmere fjong…hehe..

Ha en flott dag😚

LANDA BRÅTT PÅ SOFAEN IGJEN

I går klarte jeg virkelig ikke å få opp piffen. Satt ute og prøvde meg på håndarbeide på formiddagen. Begynte og hekle på et hånkle til kjøkkenet eller badet. Etter noen få runder gikk det plutselig over til at det kanskje heller skulle bli ei babyjakke eller sommerjakke eller topp til meg selv. Jeg ga opp.  Utpå dagen var det bare å finne sofa, dyne og pute. Dino og jeg hadde stort sett denne stilen resten av ettermiddagen og kvelden.

 

 Dino hadde ingen bok å lese i. Det hadde jeg. Jeg leste til øynene gikk i kryss, sovnet noen få minutter og leste igjen.

Da det endelig ble normal leggetid klarte jeg ikke å lese lenger.

Hodet hadde masse å styre med. Syprosjekter slåss om plassen med hårfarger og frisyrer. Det var masse som måtte Googles. Jeg skal tross alt til frisøren i morgen. Det er vanskelig å bestemme seg for både frisyre og farge.

Og jeg ønsker meg en tur på Stoff&Stil.  Mannen har lyst på noe i veldig tynt stoff. Noe til hjemmebruk i varmen. En slags sommerkoseslengedress….det ble et langt ord. Jeg selv skulle hatt både ene og det andre også. Jeg har masse stoffer jeg kan bruke til meg selv her, så jeg har alltids noe jeg kan begynne med. Det er noe av problemet. Jeg får aldri bestemt meg.  Det skal rett og slett tenkes i hjel først. Det ender med full kræsj i toppen, jeg blir liggende, og får ikke begynt på noen ting.  I går ble jeg helt oppgitt over at jeg ikke klarte å begynne på sorteringen av stoffene.  Det var det jeg hadde gledet meg til å starte med, etter at jeg var så heldig å få tak i hyller å ha det i. Jeg som har vært i såpass fin form den siste uka. Tilogmed vært en del på farta. Jeg er fullstendig klar over at det plutselig er bråstopp. Men blir like skuffet hver gang. Hodet vil, det jobber på spreng, men resten er i full streik.  Det er rett og slett overproduksjon av idéer som foregår i toppetasjen. Pluss en del  hverdagslige ting som stikker seg innimellom alt det andre som går for seg der oppe.

Resultat: Nesten ikke søvn i natt, og fullstendig utslitt av kaoset med tankespinn som fyker rundt i et evig surr hit og dit. Nå er trykket på plass i ørene og det suser i hodet.  Fortsatt foregår det en hel masse der oppe, så det er ikke så lett å konsentrere seg og få alt ned på “papiret”. Jeg gir meg for nå.  Før jeg roter meg helt bort. 

Det er en spesiell dag for oss i dag, så jeg håper jeg klarer å stable meg nogenlunde opp utover dagen.

Ha en flott dag😚 Jeg må ha mat nå. Har brukt en hel evighet på dette her, mens mannen har besøk ute.

 

STORE FINE SKIVER AV SURDEIGSBRØD

Jeg syns surdeigsbrød smaker bedre og bedre jeg. Det har sikkert noe å gjøre med surdeigstarteren som nå har blitt minst 2 mndr gammel, og øvelse gjør mester sies det. Jeg begynner å få min egen rutine på hvordan jeg gjør det nå.

Har kosa meg med 2 store skiver av brødet som ble stekt i går, til lunsj i dag.

Avocado i stedet for smør er godt. Og jeg har blitt veldig glad i Basilikum. Da er det kjekt at jeg fikk satt den ut i Urtekassa mi, så jeg kan gå å plukke derfra i hele sommer.

Akkurat nå er jeg klar for en søndagshvil. Jeg veit det er mandag, men det ble ikke noe særlig hvil i går. Så da tar jeg den i dag med god samvittighet 😁

Fin dag til deg 😗

 

#surdeigsbrød #basilikum #avocado