DET BLE KJØKKENTJENESTE I DAG

Jeg tok ingen sjanser med å slite meg ut på vedsjauing i dag. Bestemte meg for å ta andre ting først.  Jeg har nemlig blitt liggende det meste av dagene etter både skogstur med bærplukking, og en times tid med vedsjauing. Derfor kommer jobben med veden til slutt i dag.

Jeg har hatt kjøkkentjeneste først og fremst. Det ble tyttebærsyltetøy og brødbaking.

Det ble 2 brød uten form i dag. Jeg brukte bare en halv pk fersk gjær. Det hever mer enn nok.  Brødene dekket nesten hele langpanna.  Gleder meg til å smake etterpå.

Jeg har også tatt en nøye sjekk i kjøkkenhage-kassa mi. Der er det trangt om plassen nå, så jeg valgte å ta opp bladpersillen. (Den ble kjøpt i potte i dagligvarebutikk tidlig i sommer)

På det nederste bildet har jeg spyla røttene godt med hageslangen.  Fine små persillerøtter som skal i kjøleskapet før bruk. Alle bladene skal jeg tørke i ovnen.

De jeg hang opp til tørk tidligere har ikke tørka skikkelig enda, så nå blir det stekeovn i stedet.

Nå er det på tide å ta en vedsjau. Sola er borte fra hagen og uteplassen, og det begynner å bli kjølig.

Jeg blir helt sikkert varm nok igjen når jeg skal stå å kaste ved inn i vedskjulet. 

Ha en fin kveld😚 

STOLT EIER AV ETT GLASS TYTTEBÆRSYLTETØY

Det ble ett glass ut av tyttebærene jeg plukket på fredag. Da jeg egentlig var på soppjakt. 

Har du sett flottere rødfarge?? Dette glasset var visst ikke helt tett fikk jeg se da jeg snudde det på hodet. Men det er ikke så farlig.  Dette blir fort spist opp alikevel. 

Denne gangen brukte jeg det som var igjen i denne posen. Gikk etter oppskriften bak på den. Jeg hadde 600 gr bær, brukte bortimot halvparten av posen og 3,5 dl sukker. Pluss en bitteliten skvett vann.

Den ble kjøpt til et annet prosjekt. Men nå ble den brukt til solbæra og tyttebæra. Normalt er det Jam syltepulver jeg bruker. 

Håper mannen blir fornøyd med syltetøyet. Kanskje jeg må ut å plukke mer.

Ha en flott mandag😚

 

BULDER OG BRAK

Det er søndag, og jeg har tenkt til å ta en søndag. Altså hviledag med bok bl.a. Men jeg hadde satt av 1 time til å jobbe med veden.

Jammen var det godt vi begynte da vi gjorde, for jeg rakk å være med omtrent den avsatte timen. Sola skinte og det var godt og varmt, men vi så at himmelen var veldig mørk et stykke unna.

Det kom nærmere og nærmere, og vi jobba fortere og fortere. Vi ville gjerne få mest mulig av den tørre veden inn i vedskjulet i tilfellet været kom over oss med regn. Og gjett om det gjorde!!

Mens vi la over den veden vi ikke rakk å ta var det bare godt med en dusj i regnet. Men det gikk ikke mer enn et par minutter, så hølja det ned.

 

Vi rakk såvidt å få satt oss ved bordet her under tak for å få igjen pusten. Så flerret det et lyn ned fra himmelen, og før jeg rakk og si noe kom det et KJEMPESMELL. Jeg både hoppa i stolen og kom med noen mindre pene gloser. Snakk om høyt SMELL altså.  Og dette skjedde 3 ganger etterhverande! Så høye og raske smell omtrent i ett med  lynet er det lenge siden jeg har hørt.

Bikkja stakkar ble livredd. Han sto ute på plenen.  Det tordenværet kom bokstavelig talt som lyn fra klar himmel. Vi hørte ikke antydning til buldring før det plutselig var i gang rett over hodene på oss. 

 

Jeg syns lyn og torden er spennende jeg. Men nå lurte jeg på hvor det ville slå ned.  Det gnistra visst i kontaktene på kjøkkenet, sa mannen. Men alt ser ut til å virke. 

Dekoderen til tv’n var allerede uten det røde lyset som viser at den er slått av da jeg kom inn. Så jeg er redd den har gått føyka. Tv’n vet jeg ikke hvordan det har gått med. Jeg røsket ut det jeg fant av kontakter på begge deler. Vi får skjekke det senere i dag.   

Nå skinner sola igjen etter at buldreværet forvant lenger og lenger av gårde. Og jeg skal ha en hvil med boka mi, med god samvittighet etter vedsjauen.

Fortsatt fin dag til deg😚

 

SKOG-DAG

Det var det det ble i dag. En dag i skogen.  Jeg skulle se etter sopp, men i stedet lyste det rødt i store tuer.

Tyttebær!! Jeg måtte bare plukke noen av de.

Jeg satte fra meg soppkurven. Heldigvis hadde jeg med en ekstra pose til sopp jeg er usikker på. Den ble brukt til tyttebær istedet. Jeg fikk da plukket godt over halvkiloen.

Så gikk jeg ei runde med soppkurven  innover i skogen. Men det var skikkelig dårlig greier. Omtrent det eneste jeg så var disse her.

Den nederste er jeg temmelig sikker på er en rødbelteslørsopp. IKKE SPISELIG! Jeg tror de på øverste bilde er det samme.  Men de har en veldig kubbelignene stilk, hmm….usikker . Jeg lot de stå.

Mannen hadde mer enn nok å gjøre. Det er store stykker med skog som er fellt.  Og vi kan rydde og ta med alt vi orker. 

Akkurat her var det tørt, så vi tok med ett lass av det.  Kjekt å ha noe vi kan kappe og bruke denne vinteren også. Ellers er det mest til neste års bruk vi har hentet.

Nå blir det helt sikkert noen flere lass fra dette feltet vi henter ned først og fremst. 

Det var deilig å være til skogs i dag. Sol og varmt vær. Vi var oppom en svipp på ei hytte der oppe også, og fikk en kaffekopp. 

Skal si det smakte med middag da vi kom hjem i kveldinga. Og sååå trøtt man blir av å være ute hele dagen. Det blir tidlig kveld på meg.

I morgen kan jeg nok beregne noe tid til kapping eller stabling av ved. Selv om det er søndag. Vi har fyra I ovnen 2-3 kvelder allerede. Og jammen er det noe eget med vedfyring. God varme og deilig lukt. Så det er bare å stå på.

Ha en fin kveld😚

 

JEG SKAL SE ETTER SOPP I DAG

Det har blitt minimalt med sopp-plukking på meg i år. Det er liksom hele tiden andre ting som må prioriteres.

Heldigvis klarte jeg i løpet av en og en halv times klipping å bli ferdig med plenen i går. Så da er den biten ute av verden noen få dager. Jeg var ute av verden selv også resten av gårsdagen. Ingenting mer som ble gjort. Kun lesing på på sofaen, godt inntullet i dyna.  

 

I dag er mannen hjemme. Han tenkte vi skulle bruke noe av dagen til å kjøre ned mer ved fra skauen. Det må jo også gjøres.

Da tar jeg samtidig med meg soppkurven min og koser meg, mens jeg ser etter noe å fylle den med.

 

Dagens butikktur er unnagjort og godt er det. Nå er vi hvert øyeblikk klare for skautur. Selv om hodet suser vilt i dag også, gleder jeg meg masse.

Ha en fin lørdag😚

PLANTER, BLOMSTER OG PLENKLIPP

Her sitter jeg, trøtt som ei strømpe. Alt for lite søvn i natt og humla suser i hodet. Jeg har prøvd meg med både kaffe og frokost, men det har ikke gjort særlig virkning. 

Blomstene ute har fått vann. Se så fine blomster det er blitt på disse Sommer-Asaliaene som jeg sådde tidlig i sommer.

 

Agurk-planta kommer det mange små akurker på nå. Den trenger masse vann, så den gjelder det å passe godt på. 

 

Jeg spiser mye agurk.  Neste år blir det nok mer enn ei plante. Jeg kan ikke akkurat skryte på meg stor avling på denne planta her så langt i år.

Før det blir mer plantestell i dag må jeg gyve løs på plenen igjen. Kanskje våkner jeg skikkelig mens jeg trasker rundt med den bråkabøtta.

Ha en fin dag. Det er vist fredag og helg snart for de fleste😚 

MIDDAG MED NEDSATTE PRISER

Det ble en snau time med gressklipping på meg før mannen kom hjem.

Da hadde jeg begynt å bli småsulten. Så jeg vurderte ei stund frem og tilbake om vi bare skulle spise nystekte rundstykker, eller om jeg skulle reise bort på butikken og se hva som var til nedsatt pris.

Som regel lager jeg middag etter hva som er på tilbud, eller hva som er nedsatt med 40 og 50%. Jeg har ikke behov for å handle mer enn det jeg må til full pris. 

Med tanke på rundstykkene som fortsatt var varme kikket jeg i salatdisken først. En eller annen salat er godt med rundstykker til.

Jepp… der var det flere ferdige salatblandinger nedsatt med 50%.  Jeg raska med meg en og gikk videre for å finne noe å ha i eller ved siden av salaten. I kjøttdisken lå det grilla kylling…40% i avslag. Da var middagen i boks.

Jeg kjøpte med noen hermetikkbokser også. Ikke på tilbud, men heller ikke dyrt. Sjampinjong, ananas og vannkastanljer. Det er godt i salaten. 

Dette ble en deilig middag til en billig penge. 

 

Ha en fortsatt fin kveld😚

IDEENE STÅR I KØ

Det har begynt å rulle og gå med glupe idéer i toppen igjen. Og da jeg kjørte tur-retur Hønefoss i går kveld, rakk jeg finne ut mye rart. Mannen fikk servert en av planene da jeg kom hjem. Den var han faktisk ikke uenig i. Problemet er at da må vi ei hyttetomt.

Da skjønner vel noen her at jeg ikke har hatt godt av å se på Sommerhytta som går på TV nå. Rull, rull, videre til neste plan.

Stuebord…det burde det gå an å lage selv. Hvis jeg rapper noen av materialene mannen har i uthuset.

Men jeg har også en plan med sement. Det er et prosjekt jeg gjerne skulle testa ut. Men har jeg sement??? ..NEI.  Og har jeg bilen hjemme?? …NEI. Har jeg tenkt til å begi meg ut på gåtur til nærmeste byggevare og bære en sementsekk hjem??? … NEI. Og har jeg masse annet jeg er nødt til å gjøre først???….JA.

Plenklipping, vedstabling og brødbaking må komme aller først.

Om det ikke blir brød i dag, så skal snart ett brett med rundstykker i ovnen i hverfall. Det er like godt som brød.

Og mens jeg har skravla i telefonen ei stund i dag, har jeg strikket på denne kluten. 

Den er fin og strikke på mens planene slåss om plassen i toppetasjen også. Det går av seg selv. 2 rett og 2 vrang, og en kant med 4 rette i begynnelsen og slutten av pinnen. 

Jeg har kommet et stykke oppover på den mens jeg har vært i tenkeboksen og i telefonen. 

Nå skal rundstykkene i ovnen. Og da de er ferdig stekt, står det plenklipping øverst på lista.

Ha en fortsatt fin dag😚

ASK KAPELL

Jeg syns det er fint å se alle de flotte kirkene og kapellene langs veiene i Norges land.

I kveld var jeg ute på en kjøretur til Hønefoss. På vei oppover fikk jeg øye på dette kapellet. 

Enda så mange ganger jeg har kjørt denne veien har jeg aldri lagt merke til det. Det var de spesielle fargene som fanget min interesse nå. Jeg bestemte meg for å stoppe og ta en titt på veien hjem. 

Brune kirker er ikke noe uvanlig, men det røde syns jeg stakk seg ut. Det har jeg ikke sett så ofte.

Jeg måtte Google litt, og fant ut at dette er bygget som en langkirke. Det vil si at den har et langstrakt kirkerom som skal symbolisere den hellige veien («via sacra») fra vest mot solens oppgang i øst. Denne kirketypen har vært den vanligste i Norge fra middelalderen frem til 1900-tallet. …I.flg Wikipedia. 

Kapellet er bygget i 1936. Og sto ferdig til innvielse 26. Februar 1937.

Rød farge på trær og busker utenfor også.

 

Det lille stedet Ask ligger mellom Hønefoss og Tyristrand. 

Med dette ønsker jeg deg ei god natt😚

 

NÅ ER VENNINNEDØGNET OVER

Nå reiste min venninne hjem igjen. Hun har vært her siden i går.

Vi skulle kose oss med reker og loff da hun kom. Men hun hadde med seg en iskald rusbrus til hver av oss og en flaske Baileys. Dermed ble vi sittende ute i sola og fikk følelsen av å være på tur.

Vi drømte oss ei stund bort med at vi satt på et fly og snart skulle gå inn for landing et eller annet sted i det store utland. Siden det ikke er så mange gangene i året vi koser oss med alkohol, hender det promillen stiger  fort. Jeg blandet Baileysen i kaffe, men min venninne ville heller ha den kald, og da ble den bar. Uten kaffe ved siden av også.

Plutselig var flaska tom, og jeg satt med ei venninne som syns vi absolutt burde hatt mer da vi først var i gang.

Det betydde butikktur. Uten bil, ingen sykler heller, og 5 km til butikken. Hun mente at det var bare pytt-pytt å gå dit. Selvfølgelig var det muligens pytt-pytt for henne som flyr rundt på butikkgulvet og lemper varer og holder på 7,5 hver dag. Pluss stallarbeid før eller etter jobb. En smule sprekere enn meg kan man trygt si.

Jeg prøvde å si at det ble ei mil tilsammen.  Vi skulle jo tilbake igjen også.  Tror du det hjalp?? ….Nope! Her skulle det handles mer alkohol. Hun hadde ferie og nå skulle vi gå all in. Ok… det var bare å finne joggeskoa, låse alle dører, å begynne på den endeløse landevei.  Vi skulle ta taxi hjem igjen.

Her er vi skikkelig på landet. Vi gikk forbi, hester, kuer, bondegårder og kornåker på kornåker. Bilder ble det ikke tatt mange av. Jeg hadde mer enn nok med å gå, og kjenne at fargen i ansiktet sakte men sikkert gikk mer og mer over mot lilla. Mens venninna mi spratt rundt midt i veien. Herregud …vi var da ute i ødemarka!!  Men det finnes faktisk noen biler her altså!   

Jeg kjenner henne jeg, så jeg visste at innen vi kom til butikken hadde hun gått av seg den lille promillen hun hadde fått i seg. Og at det da plutselig ikke ville være så interessant med enda mer alkohol. 

 Etter ca 4 km fikk vi hjelp. Ei koslelig og snill dame vi har blitt kjent med her i bygda forbarmet seg over oss. Hun henta oss og kjørte oss resten av veien, Hun skulle i butikken selv. Så vi var heldige og ble kjørt helt hjem til døra etter handelen.

Jeg raska med meg en pose potetgull med det samme vi var der også. Så ikke venninna mi skulle få en idé om at vi rakk en butikktur til før stengetid. Forrige gang vi hadde venninnkvelden vår var det nemlig potetgullposen som var det store problemet å få tak i utpå kvelden.

Jeg fikk knipsa ett bilde på turen. Det var av en kjempestor maisåker. Den måtte vi kikke litt nærmere på.

Sånn ser altså maisplantene ut, for dere som kanskje ikke er vant til å vandre gatelangs midt ute på landet.  Disse her er ikke helt klare til å høstes ennå. 

Da vi endelig var hjemme igjen var vi skrubbsultne. Da var det tid for reker,  loff og majones. Salatblader ble plukket i hagen selvfølgelig. Så da satt vi der da. Med god mat og en episode av sommerhytta på tv, og ingen av oss hadde lyst på mer alkohol. Akkurat som jeg forutså.

Vi fikk en fin trimtur i hvertfall. Jeg ble overraska over hvor greit det stort sett gikk. Både oppover, nedover og bortover. Det er kjempelenge siden jeg har gått en så lang tur.

SNIPP SNAPP SNUTE. ÅRETS VENNINNEOVERNATTING ER UTE.  Det ble en fin dag og kveld.

Frokost og skravlings ble det i dag også, før hun bega seg ut på hjemturen. Denne gangen i bil….hehehe

Ha en fin onsdag😚