GRESSLØKPESTO

Det hadde jeg aldri hørt om, før jeg leste om hvordan man lager det på bloggen til fruensvilje. Se bloggen hennes her

Hun lager utrolig mye godt av det som finnes i hagen hennes og ute i naturen.

I dag har jeg fått fullstendig soppforbud av mannen. Hodet mitt klarer ikke å ta inn mer nyheter og oppskrifter som har med sopp og gjøre for øyeblikket (syns han.. og jeg er vel delvis enig). Jeg er jo blitt helt soppgal. Null kontakt å få med meg så lenge soppen svirrer i toppetasjen.

Så da måtte jeg finne på noe annet i dag. Og denne pestoen har tenkt lenge på at jeg skulle lage. Jeg trodde jeg hadde mye gressløk jeg, men det ble ikke mer enn dette, da jeg hadde fått inn alt.

Dette hadde jeg over i foodprossesoren sammen med litt salt og en nøytral olje. Helte på olje til jeg syns den så grei ut.

Og se den flotte fargen det ble😊 for ikke å snakke om den herlige lukta…mmm…

Det var ikke så all verden jeg fikk ut av gressløken min, såvidt over 300 gr. i et glass. 

Nå vet jeg i alle fall at jeg skal høste gressløken en gang tidligere på sommeren også. Sånn at den kommer igjen på nytt. Sist gang jeg tok inn noe av den ble den klippet i smått, og puttet i fryseren i beger. Denne pestoen kan også fryses i beger. 

Fruensvilje bruker den bl.a som erstatning for løk, som hun ikke tåler. Da kan man jo ha den i både gryter og sauser😁 Pluss alt man ellers bruker gressløk til.

Verdt å prøve!

 

#gressløk #pesto #gressløkpesto #løkerstatning

 

SOPP OG OSTESMØRBRØD

Når jeg plukker all denne soppen må den jo også spises. Kan ikke lagre alt i fryseren. Så da mannen kom hjem i går kveld ble det ostesmørbrød med stekt sopp til. Vi ville smake på den nye soppen jeg fant i går. Rimsopp. 

Og for å slippe og spare på de få kantarellene jeg også fant, ble de med i panna.

 

Først må de sammenkokes/samkokes som det heter. Dette gjøres også hvis du vil fryse de ned. Væsken skal fjernes fra soppen ved å legge de i stekepanna eller en kjele uten smør. (Jeg kommer med et eget innlegg om samkoking og frysing senere.)

 

Etterhvert begynner soppens egen væske å dampe ut og de blir liggende og putre i sin egen væske. Der skal de ligge til all væsken har fordampet og panna er tørr igjen.

Først da kan du skru opp varmen og ha smør i panna.

Stek de godt med salt og pepper. Jeg rakk ikke å sprøsteke de helt for mannen var så sulten. Men de ble gode uansett. En liten bolle med sopp ble det.

Og det smakte det, ved siden av ostesmørbrød.

 

 

Ostesmørbrødene ble ekstra store og fine. Jeg brukte nemlig det brødet jeg stekte i aluminiumsformen jeg gjemte på her en dag😁

I dag må jeg gjøre klar alle kremlene jeg fant i går. Og få de i fryseren. Jeg orket rett og slett ikke mer i går kveld.  Dessuten har jeg lagt de på benken for å ta sporeprøve av dem. Dette kommer det mer om i neste innlegg😊

Håper du har en fin dag i dag😚

 

#rimsopp #kantarell #sopp #stekesopp #samkokesopp #sammenkokesopp #sopp #blogg

LÆRT ENDA EN NY SOPP

Endelig kom jeg meg til skogs igjen. Satt lenge med kaffen og tenkte frem og tilbake. Dusj med hårvask sto som første prio. Og med det lange, tjukke håret mitt tar det en hel evighet.

Siden jeg var tidlig våken i dag bestemte jeg meg for å rekke begge deler før mannen kom hjem fra jakt-trening med Dino. Og det gjorde jeg…nesten . Jeg hørte da bilen kom kjørende inn til gården. Jeg var ikke lenger unna. Han skulle nemlig avgårde igjen med en gang.

Jeg var ikke kommet langt opp i lia her før jeg så noen få kantareller, og stupte ut fra stien for å plukke dem.  Noen meter til, og jeg fikk se noe annet litt lenger fra stien. Bøyde meg ned for å knipse bilde fra alle kanter og over og under. Denne hadde jeg ikke sett før. Og det var flere av den der jeg sto. Så jeg tenkte at jeg ville sende inn bildene på ei soppgruppe på facebook for og se om jeg fikk et raskt svar. 

Og det var da jeg oppdaget at jeg hadde mistet brillene allerede!! Søren klype..og litt til😣 Jeg hadde gjort samme flausa jeg har gjort før.. hengt di i halslinningen.

  Merket jo at de mangla da jeg skulle se på bildene og prøve å skrive på telefonen. Litt panikk fikk jeg, men med telefonen på en armlengdes avstand fikk jeg skrevet og sendt det jeg skulle.  Så var det bare å begynne på brillejakt i stedet for soppjakt. Og det er I HVERTFALL ikke lett med brun-spraglete briller og mørke glass mot kvister og kvaster i samme farge. Ikke turde jeg å flytte på bena med en gang heller. Jeg var redd jeg skulle tråkke på dem hvis de hadde ramlet av mens jeg sto tvekroket og knipset bildene. Så det ble noen fine gymnastiske øvelser til å begynne med, da jeg skulle se meg rundt både foran og bak og til alle kanter med bena planta på ett sted. Og samtidig fikk jeg svar på telefonen også. Måtte prøve å tyde hva det sto. Jeg så det etter mye mysing. Det sto Rimsopp, og at den kunne man spise. Her er bildene jeg tok av den der jeg sto.

 

Så kom det plutselig noen regndrypp og jeg fikk redda soppboka og soppene jeg alt hadde i kurven inn i en pose, før det ble gjennomvått. Brillene var ikke å se. Så jeg måtte bevege meg sakte og forsiktig tilbake der jeg kom fra. Jeg prøvde å finne igjen stedet jeg hadde bøyd meg etter kantarellene. Det var i grunnen et par-tre steder. Det ene stedet husket jeg at jeg sto og gravde bort noen blader ved en hel masse kvist. Jeg holdt på å gi opp da jeg endelig oppdaget dem….JIPPI . Midt i kvisthaugen lå de, og det var bare ren og skjær griseflaks som gjorde at jeg fikk øye på dem der. Fargene gikk i ett med brillene. Og DA kunne jeg finne tilbake til kurven min og plukke flere av Rimsoppen sto og ventet på meg. Jeg gjemte igjen noen av de minste. Nå vet jeg hvor de står, så jeg kan hente de om et par dager. Eller på Søndag.  Da skal venninna mi komme og bli med på soppgalskapen min😁

Her kan du lese om Rimsopp :

Jeg tror vi skal smake på den i kveld😁 Jeg må bare studere den enda litt til først.

Her er resten av fangsten jeg rakk og finne den vesle timen jeg var ute. 

Kremler og noen få Kantareller. Det var masse sopp oppe i lia nå. Så jeg må ta en tur til før søndag tror jeg. Men akkurat nå trenger jeg en liten pause fra sopphodet mitt. Jeg har studert og bladd i soppboka i hele dag.  Pluss holdt på med dette innlegget. Nå må virkelig hodet og øynene få hvile ei stund før mannen kommer hjem.

Ha en fin kveld 😊

 

#kremler #rimsopp #sopptur #kantarell #blogg #sopp

 

OPPSKRIFT PÅ BRØD

Som regel blander jeg sammen det jeg har av mel i skapet. Og det må du gjerne gjøre også. Men i dag fant jeg ut at jeg skulle måle opp det jeg brukte, og dele med deg. Så har du en grunnoppskrift og bruke. Det blir 2 store brød.

Men du kan også lage rundstykker av deigen. Velg selv.

Her er oppskriften:

7 dl lunkent vann

6 ss olivenolje eller smeltet smør

1 ts salt – kan droppes

1 pk gjær

700 g hvetemel

400 g sammalt hvete grov

1 dl solsikkekjerner -kan droppes

Bland alt i kjøkkenmaskinen og la den gå med elteklo i 5 minutter, da er deigen klar til å stå en halv time til heving under et kjøkkenhånkle.

 

Da blir den seende sånn ut. Og du kan velte den ut på benken.

 

Elt deigen sammen med litt mer mel så den er grei å jobbe med, og form den til 2 brød.

Legg i former, og sett de på rist over varmt vann i oppvaskkummen. 

Legg over kjøkkenhåndkle og la de stå og etterheve ca 45-60 minutter.

Da ser de sånn ut.

 

Da skal de settes nederst i forvarmet ovn på 200°C.  Stek brødene i 35-45 minutter. Det kommer an på hver og en sin ovn. Ta de ut av formene og la de avkjøles på rist da de er ferdig stekte. 

For de som leste forrige innlegg. Ser dere hvilken form jeg har brukt?

Riktig… den her! 

Det gikk veldig bra😊 Du kan lese innlegget her:

BRUK-IKKE KAST

 

Ps.  Skal du lage rundstykker av deigen, trenger den ikke å etterleve så lenge. 30 minutter er nok. Og rundstykkene skal midt i ovnen på 225°C  i ca 15 -20 minutter etter hvor store du har laget de.😊

Ha en fin kveld😚

 

#brødbakst #brødoppskrift #hjemmebakst #brød #rundstykker

 

 

 

BRUK-IKKE KAST

Jeg har muligens en litt stor samlemani på f.eks bokser med lokk. Men det er jammen mye annet som kan brukes mange ganger også. Jeg har funnet frem noen få ting som ikke bør kastes. Selvfølegelig kan man ikke gjemme på alt. Men ta vare på noe da😊

Jeg kjøpte kyllinglår til å sette rett i ovnen her en dag. De lå i denne formen.

Da jeg sto med den i hånda etter at maten var spist, begynte hode til fru Lurifaks og jobbe…. hmmm…. kan ikke kaste den. Masse muligheter å bruke den til. Brødform? Kanskje litt bred, men det gjør da ingenting. Det blir sikkert et bredt og godt brød😊. Eller den kan brukes til å steke kjøttpudding, lasagne,for ikke å snakke om sopp-grateng..hehe.. ( du kan lese om meg og soppen i tidligere innlegg ) ..eller andre gratenger. For ikke å snakke om hvor fin den er til å ha på grillen👍. Vel, det var nok idéer om den.

Så har vi syltetøyglass og andre glass med lokk da 😊

De er jo veldig kjekke å gjemme på for oss som lager hjemmelaget syltetøy.  Da får man aldri nok av dem. Men uansett jeg ha et stående ledig i skapet.  Det blir brukt til meljevning. For de som muligens ikke skulle vite hva det er, så er det altså en blanding med melk og mel som ristes godt til en jevning. Og da må du ha et lokk som sitter helt fast. Ellers har kjapt tapetsert kjøkkenet med nytt mønster. Been there, done that😣 Ja.. Da snakka jeg meg litt bort igjen, men altså.  Meljevningen brukes til å tykne saus,supper,gryter og lapskaus. Hell en tynn stråle mellom en sil mens du rører i gryta. Og vips har du så tykk saus eller lapskaus du vil ha. Et must på kjøkkenet.  Ellers er det mye småtteri man kan ha på glass. Små rester av mat, knapper..etc,etc.

Så har vi isboksen da.

I hvertfall kjekk til matrester som skal fryses. Men også kjekk til vannskål til hunden. Lurt å ha en liggende i bilen til den slags bruk. Så er den passe til nisteboks for 2 på tur. Eller bare til en, så får man plass til både brødskive og frukt👍

Og så har vi denne her. Det er en stor boks med hundemat.  Og se hva den ble til. 

Jeg fikk løs på den med hammer og spiker og slo hull i den. Så lakkerte jeg med spraylakk. Limte på pyntebånd og til slutt bare måtte jeg ha på litt “bling”. ( “blingen er kjøpt på wish, nesten gratis ) Så den gikk  fra å være en boks med hundemat til en fin lyslykt😊 Hipp hurra for gjenbruk!

Ha en fin dag, og se nøye på det du vil kaste neste gang. Kanskje kan det brukes til noe lurt 👍👍

 

#gjenbruk #brukogkastmentalitet #gjenbruksideer #ikkekast #lyslykt #diy

 

HØST PÅ KVELDEN, SOMMER PÅ DAGTID

Se her, så koselig det ble med gardinbytte😊 Ny duk er lagt på også. Den, og den store lyslykta kjøpte jeg på Gol for en måned siden. Da jeg og min venninne var på vei hjem fra turen vår til Eidfjord. Kjøpte det for en slikk og ingenting. 30,- pr stykk, og det er Black Design. Storfornøyd dame som reiste videre etter det varpet😁

Jeg tente t-lys i alt jeg kunne ha t-lys i i går kveld. Det ble så koselig atte fytte katta. Skikkelig koselig høststemning i stua.  (Dino har stjålet dyna til mor og bare digger plassen han fant….best å ikke bevege en muskel eller øyelokk, så kanskje ingen ser meg , tenker luringen.)

 

Og attpåtil er vi så heldige å ha full sommer ute på dagtid👍 Kan jo ikke ha det bedre enn det😃

 

Jeg kunne faktisk tenkt med og tatt en dagstur til Gol en gang. Det var mye  butikker å se over der. Men det rakk vi ikke på hjemturen. Da ville vi helst bare hjem.

Nå sitter jeg litt ute i sola her hjemme. Flyr ut og inn og begynner på noe både her og der. Men jeg har en plan på lur. Jeg skal nemlig snart ta meg en sopptur oppi skauen😃 Må bare få kryssa ut noe av det andre som står på planen først. Henge ut flere gardiner til tørk bl.a . Jeg har jo snart en hel gardinbutikk etter alt jeg dro med hjem fra mora mi da vi rydda der. Alt hadde ligget i kjelleren i evigheter. Så de trenger både vask og luft.

Men spise stå helt øvetst på lista kjenner jeg nå. Så da tar jeg det med en gang😎

 

Ha en fin dag😚

#sommerdag #høstkveld #lykke

SKAL VÆRE FLINK I DAG OGSÅ

Det er planen i hvert fall… Og gjøre mye her hjemme i dag også.  Selv om jeg ikke har vært fullt så tidlig våken som jeg var i går. Jeg skal fortsette med mer vindusvask og bytte gardinene i hovedstua. Fikk bare ordnet i den lille stua i går. Pluss de kjempestore vinduene i dørene som dekker nesten halve veggen ut til terrassen. Begge steder er ferdig pussa og med nyvaska gardiner hengt opp 😊 Nå ligger det flere gardiner i vaskemaskinen.

—————– og her ble det noen timers pause i innlegget. Jeg var i gang med dette før 12 i dag. Mannen kom hjem mitt i hele greia her. Og da ble jeg nødt til å legge fra meg alt og ta en kaffeskvett sammen med han. Så måtte jeg plutselig ta turen i butikken, mens han tok en høneblund.  Han måtte ha bilen igjen så fort han våknet, siden en kamerat trengte hjelp med bilen sin.

Da kom jeg i u-rute med alt her. Har pusset det ene vinduet bare og hengt opp nye gardiner der. De andre har hengt ute og tørka i sola. Hadde tenkt å henge de på gardinstengene mens de var våte jeg da. For da får de dratt seg litt mens de tørker der de skal henge. Slipper å stryke da vet dere..hehe. Men jeg tror det gikk greit når de tørka på stativet ute. Jeg henger de opp som de er uansett.  Opp skal de snart. Må bare kvikne til med en halv kaffekopp. Jeg ble liggende inne med boka mi og Dino mens den værste varmen sto på her i sta. Nå er det bare deilig ute igjen. Sommerkjole er på i dag også og jeg koser meg. Selv om turboen ikke rakk å sette helt inn før mannen dukket opp. Dagen et ikke over ennå, så jeg skal nok helt sikkert rekke en del .

——–

Nå gikk det hel evighet til å få tatt et bilde som så noenlunde ut med kjolen og meg også da. Ser passe lei ut her ser jeg, og alt for mange kilo er stappa inni kjolen også. Off… men, men, sånn ser jeg jo tydeligvis ut. Ikke rart jeg ikke er glad i bilder av meg selv. 

Kjolen kjøpte jeg i Parga i Hellas for 3 år og 10-12 kilo siden. Den er i det minste kjempedeilig og ha på seg🙄

Dette her ble ble et surrete innlegg. Men nå bare sendes det ut til alle og enhver. Nå vil jeg avslutte før det blir enda flere pauser og tullball.  Vinduene skal pusses og gardinene skal opp NÅ!!

Ha en fin kveld😚

 

DETTE ER JEG VELDIG STOLT AV

Jeg har vært litt av en virvelvind i dag. Har stort sett holdt på med noe hele tiden. Men nå har jeg landa trygt og godt i stolen på terrassen.  Herlig temperatur her ennå😁 Har fortsatt bare sommerkjolen på. Middagen er ferdig laget og spist. Og Dino og mannen reiste avgårde for å gå en tur på skauen med en han kjenner. Skulle se om Dino finner noe harelukt😊 Jeg skal bare kose meg resten av kvelden i stillheten😊

Men over til det jeg er veldig stolt av da. Jeg var nemlig på en liten sopptur innpå skauen i går. Mannen og Dino sovna i bilen, så jeg kunne rusle rundt med soppnett, kniv,sopp-bok og briller på et nytt sted. Det var spennende.  Og gjett hva jeg fant??? Jo …. Jeg fant steinsopp!! Det er vist veldig populært har jeg skjønt.

Og se her hva jeg har gjort med den. Jeg har tørka den i tynne skiver i natt. 50 °C med varmluft i stekeovnen, og ei sleiv satt i døråpningen, så den ble stående på gløtt. Så var det bare å koke et av de fine glassene jeg har fått tak i. Da soppen var helt knusktørr, og avkjølt kunne jeg legge den forsiktig over i det varme glasset. Og der kan den vistnok holde seg et par år. (Akkurat som om det kommer til å skje😉)

Mitt første glass med tørka steinsopp…Jippi!!  Den kan brukes til så mye. Kommer tilbake til det senere 😁

Her er steinsopp-fangsten min. Det var ikke mer enn 4 stk.  Men de var i alle aldre. De helt unge har hvitt rørlag under hatten. Så blir de gule, før de etter bare få dager er pensjonister og rørlaget har en nærmest grønn farge. 

De 3 yngste var faste og fine i rørlaget. Der fikk det sitte på.  Den eldste var blitt temmelig slapp i fisken… eller rørlaget altså. Så det ble fjernet. Ingen problem å få av. Den som ligger med hatten opp øverst i bildet er en kremle. Den snek seg bare med på bilde😊 

Her er et par bilder til av steinsoppen.

Her syns det hvite maskenettet godt øverst på stilken. Og den lyse kanten ytterst på hatten som også kan være et lite kjennetegn. Selv om tydeligvis ikke alle har den. 

Les mer om den her:

Jeg har ennå ikke smakt på den, men gleder meg til jeg skal det. 

I dag har vi spist en soppblanding med de andre soppene jeg fant i går. De ble liggende i kjøleskapet klare til dagens middag. Det kan jeg fortelle om i morgen. Godt var det!

Nå skal jeg kose meg med å lese blogger ei stund, mens jeg er alene hjemme😊  Men først vil jeg gjerne si tusen takk til kjerringtanker som anbefalte bloggen min til dere i dag.  Ble helt rørt jeg😶. Jeg vil veldig gjerne anbefale dere og lese hennes blogg også. Der er det flust med artige historier. Du får deg garantert en god latter av hennes morsomme innlegg. Men hun kan også være alvorlig.

Ha en fin søndagskveld 😙

 

#sopp #steinsopp #tørketsopp #sopptur

FOR EN SØNDAG

Jeg har vært tidlig oppe i dag til meg å være😊 Og her går det unna. Klesvask, vindusvask, vask av gardiner, henger opp nye gardiner. 2 nybakte brød skal snart ut av ovnen. Det er knall-herlig vær. Har på meg en sommerkjole som føles som jeg ikke har klær på i det hele tatt. Deilg når det kommer et vindpust så den flagrer rundt meg. Ut og inn flyr jeg. Tar noen skvetter med kaffe innimellom. Hadde så vidt tid til frokost. Nå skriver jeg et kjapt innlegg om søndagen min, mens jeg venter på at brødene skal ut av ovnen og en ny runde med gardiner er i vaskemaskinen. Kan ikke ta for lang pause her nå. Farta er på høygir og den må jeg ikke ødelegge. Jeg skal pusse flere vinduer bare jeg blir ferdig med  å skrive. Det er bare SÅ godt å kjenne at turboen har slått inn i dag.

Har dere sett for en fin buske som koser seg i hagen på en av årets siste herlige sommerdager😍 Jeg ønsker alle en like flott Søndag som jeg selv har i dag😍

 

#livsglede #herligdag #søndag #sommer #turbo

BAKST OG SOPP

Her er gårsdagens bakst.

2  grovbrød

 12 rundstykker

Og en stor pizza

Jeg brukte av det jeg fant i skap og kjøleskap igjen. Så det ble en blanding med hakkede tomater på boks, en boks kidney-bønner, mais, purre, noen småpølser… og sopp! Jeg fikk lov av mannen til å teste piggsoppen jeg hadde fryst ned. Han er litt skeptisk til soppen jeg plukker. Men akkurat piggsopp skal være trygt etter det jeg har lest meg til flere steder. Og den var god også. Litt mer smak i den enn i sjampinjong, som jeg pleier å kjøpe.  Så den skal jeg se om jeg finner mer av😁

Blek piggsopp heter den jeg fant. Og her kan du lese om den.

Jeg har kjøpt meg ei sopp-bok selv, men denne har jeg fått låne av sønnen min. 

 

Den er akkurat passe å ha med ut på tur. Og det er flere typer sopp i den. Min er litt stor å drasse med seg rundt.

I morgen, mens mannen er på trening med Dino skal jeg se om jeg får tatt meg en sopptur igjen😊 I dag forsvant dagen for meg, og jeg er klar for dyna og boka hvert øyeblikk. Det blir tidlig kveld, men så blir sikkert dagen fin i morgen.

Ha en fin kveld og natt😊

 

#pizza #piggsopp #blekpiggsopp #soppbok