DØGNET MITT ER HALVVEIS SNUDD PÅ HODE

Nå går døgnet mitt fra rundt 12 på dagen til 1-2 om natta..helt i urute altså. Men siden jeg ikke orker å gjøre  noe veldig fornuftig så mange timene i løpet av en dag uansett, er det egentlig ingen krise. Det er bare litt kjedelig å våkne så seint og føle at halve dagen allerede har gått. Men, men… jeg klarer å gjøre det jeg orker allikevel. Jeg har bakt porsjon nr 3 med surdeigsbrød for et par dager siden.

Her er ett av dem.

Jeg synes de blir bedre og bedre for hver gang jeg baker. Og like spennende er det hver gang også. Mannen liker dem, men det er nok ikke førstevalget hans siden skorpa gjerne er hard. Jeg liker hard skorpe. Men legger jeg de i pose blir skorpa mykere. Jeg bakte en porsjon med vanlige rundstykker til han en dag. Med vanlig gjær.  Det ble han ikke lei seg for.

Strikketoppen min ble ikke ferdig i går. Orket ikke å begynne på den. Jeg skal gjøre det nå, mens vaskemaskinen går. Så kan jeg få med meg noen nyheter på TV samtidig.

Det er i dag det skal bestemmes om mindre arrangementer skal bli lov  eller ikke. Vi er bedt i bryllup 8. August. Så nå blir det vel avgjort om det blir noe av eller ikke.

Det er veldig synd for alle de som har planlagt bryllup og andre seremonier i månedsvis, hvis alt må utsettes nå. Men det blir jo likt for alle i år. Dette er et unntaksår for alle.

Jeg selv merker ikke så mye til det enda. Nå f.eks har jeg ikke vært ute i bil og butikk på 2 uker. Det gjør meg ingenting. Bortsett fra at det plutselig innimellom kan komme over meg at jeg ville tatt en tur med strikkeposen min til min mor, eller reist og hilst på barnebarna. Eller tatt en tur til ei venninne.

Det siste skal jeg jo om 2 uker i hvertfall. Hvis det ikke blir mer virusspredning i Øvre Eiker innen den tid. Pr.dd er det 9 tilfeller der. De 4 siste er en familie på 4.

  Nå kommer det nyheter fra Sverige klokka 14 regner jeg med, så jeg får benke meg foran tv’n med strikketøyet. Jeg må jo følge med litt.

Ønsker deg en flott dag😚

JEG BLE ETTERLYST HER INNE

Nå må jeg vise at det er liv i meg her. Jeg vet jeg har vært sløv med å skrive noen dager.  Og jeg vet jeg har noen faste lesere fra “jobben” min. Det er gøy.

I dag ringte min venninne og lurte på hvordan det sto til med meg.  En annen “kollega” som leser bloggen min hadde spurt henne om hun viste hvordan det var med meg, siden det hadde vært stille på bloggen noen dager. Tenk at noen bryr seg om hvordan jeg har det lenge etter at jeg sluttet i jobben og ble uføretrygdet. Det er det godt å kjenne litt på. 

Vi pratet ei stund i telefonen. Og hun ba meg på “konsert” hjemme hos henne den 15. Mai. Konsert på nettet med Trine Rein. Hun hadde fått gratisbillett og ville be med både meg og den andre “kollegaen”. Det blir kjempekoselig!! Det er veldig lenge siden jeg pratet med noen fra “jobben” nå, og jeg savner flere av dem. Så dette gleder jeg meg virkelig til. 

De siste dagene har jeg tullet det til litt med medisinene mine. Jeg klarte å ta dobbel dose av den ene og hoppet hoppet over en annen, pluss at jeg tok den 3. feil en morgen.  Og det har jeg merket. Men nå er jeg på riktig spor igjen. Helt i rute ned ALLE sammen.

Sånn ellers har jeg nesten strikket ferdig toppen min. Den vil jeg ha ferdig i dag.

Og jeg har hørt timesvis på lydbøker om Jerusalem… og politikk!!!  Noe jeg ellers ikke har brydd meg spesielt om. Hverken det ene eller det andre.  Så det har gått ei kule varmt oppi hode mitt. 

Kanskje jeg bør gå over til mine vanlige romaner med krim, eller serier med bygderomatikk, intriger og livet på 1800/tidlig 1900-tallet. Det er nok det som passer meg best. Da spinner ikke hodet rundt som en karusell. Det blir rolig istedet. Jeg har vært så heldig og fått flere esker med serier her nå.

Jepp… Jeg skal legge bort innviklede lydbøker ei stund. Og kose meg med en serie som jeg kan lese selv.

  HVIS jeg blir helt ferdig med toppen min i dag.  Festet tråder og alt det der.  Da kommer det skrytebilde i kveld eller i morgen.

Ha en fortsatt fin dag😚

 

EN TRØTT OG LITE VIRKSOM DAG

Jeg kjente det etter at baksten var ferdig i går. Piffen begynte å sive ut av meg. Stort sett ble jeg liggende under dyna i sofaen resten av kvelden. Prøvde å se noe annet enn nyheter på TV.

Jeg sov til langt utpå formiddagen i dag..som i går.  Og da går dagen fort . Jeg er stup trøtt igjen allerede. Og det eneste jeg har gjort i dag er å stå opp, drikke kaffe ute, strikket litt, og satt på en maskin med sengetøy. 

Nå er hodet vondt og øynene trenger en hvil. Jeg får bare finne meg i det, uten å bli sur. Så altså ikke mye spennende herfra i dag.

I det minste er jeg så heldig at Dino også er trøtt nå. 

Han er ferdig med noe av ugangen han sikkert har på programmet i dag. Han har lest et par hjørner av noen ukeblader veldig godt, da han fant ut at jeg var oppe og kledde på meg uten å si i fra. 

Ha en fin dag😙

FORDI MANNEN MIN FORTJENER DET

Dino og jeg baker søt bakst til mannen i dag…fordi han fortjener det. Han elsker søt gjærbakst. 

 

Her blandes deigen til godsakene tidligere i dag.

Mannen er sliten om dagen. Bare plunder med alt som heter biler. Reparere…repetere…repetisere..osv…Han holder på. Helt utkjørt og vondt overalt.

Enda har han vært superflink hjemme her også. På uteområdene. Snekret et lite gjerde rundt en diger rododendron, lagt teppe i smijernstrappa og snauet ned en hel MASSE busker og skrot langs veien inn til oss.

Han er avgårde og sliter i dag også. Aner ikke når han kommer hjem. Men jeg håper baksten er ferdig innen den tid. Det er ikke lenge til den skal i ovnen. 

Upps… her eser det!

De bakerste var de jeg la på brettet først.  Jeg får se om resten eser seg like store før de settes i ovnen. Spørs om det ikke blir ei eneste stor kake over hele brettet..haha.

 

Her har de pynta seg med egg og perlesukker.

 

Og nå er de ute av ovnen😃

 

Jeg sto klar til å ta de ut av ovnen da han kom hjem. Lurer på om han har kjent lukta jeg altså. Det var da merkelig godt timet i hvertfall…haha.. De går ned på høykant her i dette øyeblikk 😂  

Og med dette ønsker jeg deg en riktig god ettermiddag og kveld😚

 

 

 

DET BLE LIV I SURDEIGEN

Jeg klarte det! Igjen! Jeg trodde jeg hadde ødelagt surdeigstarteren min på et vis etter at jeg matet den for første  gang på mandag. Dette her er et helt nytt prosjekt for meg. Men se her a du…de ble høyere enn de jeg laget sist. Litt vel brune på toppen, men det gjør ingenting. Jeg var opptatt med å spise middag.

Ikke er de veldig store heller, som du ser. Men jeg er kjempefornøyd med hvordan de har hevet seg.

Det hjalp å sette starteren i solvinduet et par timer før jeg begynte med bakingen. Jeg satte den i skyggen etterhvert altså, så det ikke skulle bli alt for varm for den. Og under bakingen denne gangen blandet jeg starter og lunkent vann sammen før jeg hadde i mel og salt.  Første gang blandet jeg alt i bollen på en gang. Hevetiden har jeg brukt samme tid på begge gangene.

Jeg har lest både her og der for å finne ut av baking med surdeig. Jeg syns det er gøy når det virker.

I surdeigstarteren min har jeg brukt halvt om halvt med sammalt rug grov og hvetemel. Det var det jeg hadde i huset da jeg laget den. Derfor blir det bittelitt grovt i disse lyse surdeigsbrødene som det ellers bare er hvetemel i.

Dette her skal det prøves og testes ut mer av. Jeg har ikke spist annet brød siden mandag. Og magen min har ihvertfall ikke vondt av det😊

 

#surdeigsbakst #surdeigsbrød #bakedag #bakeglede

SOL I DAG OGSÅ.

Enda en soldag her hos oss.  Deilig.

Jordene er pløyet og noe er allerede grønt. Det går fort i svingene når snøen endelig forsvinner.

Jeg flyr ut og inn i dag også . Har ikke kommet meg i klærne enda, men flyr rundt i t-skjorta jeg sover i. Her er det ikke mye folk som går forbi, så det gjør ingenting. Sånn for syns skyld kler jeg på meg utpå dagen en gang.

Nå har jeg vannet og sett over plantene mine. Fått i meg en kaffekopp, og skjekket surdeigen. Den ser ikke bra ut syns jeg, så jeg satte den i sola i vinduskarmen for en halv time siden. Får se om det hjelper. Det er ikke så varmt på kjøkkenet etter at jeg har skrudd av varmen.  Den sto nemlig de første dagene da jeg begynte med deigen .. eller starteren da😊. Tror den helst vil ha 22-26 °C for å jobbe som den skal.

I dag har jeg fått i oppdrag og bytte hele linninga og strikken i den ene pysjbuksa til mannen. Det skal jeg gjøre. Så da må jeg opp på syrommet mitt å starte symaskinen. Ellers er planen og strikke noen runder, bake brød, og ta bort ugresset som ligger i blomsterbedet mitt. Resten av dagen blir som den blir.

Ønsker deg en flott dag😚

JEG FLYR UT OG INN I VARMEN

Det er deilig og varmt hos oss i dag også. Jeg sitter ute så lenge jeg orker av gangen, før jeg må inn og få litt avkjøling. Ute strikker jeg og drikker kaffe. Nå har jeg fått nok kaffe for dag, og endelig spist frokost. Surdeigsbrød med elgpølse og sennep. Nam!

Jeg har matet noe av surdeigstarteren på formiddagen.  Nå står den på kjøkkenbenken før ny runde med mating i kveld. Så da jeg står opp i morgen kan jeg begynne å lage nye brød.

 

Jeg har også vannet og satt ut plantene i sola. Foreløpig tar jeg de inn på kvelden. Jeg har plantet om de 2 små paprikaplantene jeg sådde for ei stund siden. Nå har de hver sin potte. (De står foran på bilde). Ikke store greiene enda i forhold til “Dronninga” selv fra i fjor.

  Tomatfrøene spirer også såvidt, det samme gjør korianderen. Og den Thailandske salaten liker seg godt. 

 

 Nå er jeg nødt til å lukke øynene ei stund. Det ble ikke så mye søvn i natt. Dino og jeg tar en siesta med nyhetene stående på i bakgrunnen.

Ha en flott dag 😚

JA…DET BLE BRØD AV SURDEIGEN

Det ble brød i går. Mine første brød med surdeig . Jeg ble fornøyd jeg, så dette skal jeg prøve igjen. Nå har jeg surdeigstarter stående i kjøleskapet.  Så får vi se hvordan det går med neste bakst..

Oppskrift på surdeigstarter og brødet jeg laget finner du HER. Ellers er det bare å Google deg frem til du finner en du vil prøve.

Jeg laget lyst brød, mer som loff.  Det skulle visstnok være det letteste å øve seg på til å begynne med.

FERDIG BLANDET DEIG.

 

HER HAR DEN STÅTT I 3 OG EN HALV TIME TIL HEVING PÅ KJØKKENBENKEN.

Den har hevet, men ikke til dobbel størrelse. Tålmodigheten min holdt ikke lenger, så jeg gikk til neste steg.

 

LAGET 3 RUNDE BOLLER PÅ MELET BORD.

 

ETTER EN HALV TIMES HEVING.

 

FORMET TIL AVLANGE BRØD.

 

ETTER 2 TIMER TIL HEVING OVER VARMT VANN I OPPVASKKUMMEN.  (DET VET JEG IKKE OM VAR RIKTIG OG GJØRE, MEN JEG GJORDE DET). DET BEGYNTE Å BLI SEINT PÅ KVELDEN. GLEMTE Å KNIPSE BILDE FØR JEG SATTE DE I OVNEN. MEN DE ER AKKURAT SATT INN. FERDIG MELET OG KLIPPET PÅ TOPPEN. 

 

ETTER 40 MINUTTER I OVNEN..FERDIGE BRØD😊

 

HER ER DE TATT UT AV OVNEN, OG DU KAN SE DEN LYSE FARGEN DE EGENTLIG HAR. 

 

 

 

DE BLE TUNGE, MEN MED LUFTIGE SKIVER. 

 

Gleder meg til å prøve igjen. Det må både øvelse og tålmodighet til. Men det skal jeg klare. Slettes ikke værst brød dette her. Neste gang skal de i former.  Da blir de nok litt høyere. Bon apetit😍

 

#surdeigstarter #surdeig #lystsurdeigsbrød #surdeigsbakst

 

 

 

 

 

MIN FØRSTE BAKST MED SURDEIG ER I GANG

Dette kommer til å ta omtrent resten av dagen. Men hva gjør vel det? Jeg skal ingen steder uansett. Nå har jeg akkurat blandet deigen i kjøkkenmaskinen og dekket den med kjøkkenhåndkle. Etter oppskriften skal den bruke et par timer ..pluss/minus .. til å heve seg til dobbel størrelse. 

Jeg er skikkelig spent på om det funker. Jeg skal ta bilder etterhvert som arbeidet skrider fremover i dag. Så får du se om det blir brød, eller om hele greia har havnet i søpla.

Sånn ellers har vi hatt besøk hele lørdagen. Bonusdatter- og svigersønn. Hun hadde med strikketøy…yezz!! Da ble det noen runder på meg med strikketøyet også. Så nå er begge ermene strikket inn på rundpinne sammen med bolen.

 

Vi spiste den enkleste middagen som finnes. Pølser i brød og lompe med rekesalat og stekt/rå løk. Null stress og ganske så godt.

 

Været er helt topp her nå om dagen. I dag har jeg sittet ute med strikketøyet før det ble alt for varmt i solveggen.

Plantene mine har fått vann og står ute og koser seg. De tåler sikkert sola litt mer enn jeg gjør. Jeg er nødt til å lage en solhatt tror jeg. Jeg orker ikke å sitte med hodet i sola lenger. Men jammen er det ei deilig årstid nå. Den skal nytes så mye jeg orker.

Ønsker deg en god dag videre😚

DET JEG HAR SÅDD HITTIL

Jeg har funnet frem igjen frøene jeg fikk av min Thailandske svigerdatter i fjor.  Jeg fikk ikke så mye ut av dem da, men jeg prøver igjen. Nå vet jeg hvordan de ser ut etterhvert som de vokser, og hvor tett de muligens bør stå.

Disse her vokser som ugress.  Det er bittesmå frø som nesten ikke er under jorda engang. Dag 2 eller 3 spratt de opp. Tett i tett.

De heter Leaf Mustard. En type salatblader. 

I fjor begynte jeg å prikle dem da de var nesten så små. Det har jeg ikke tenkt til å gjøre nå. De var for små og pinglete til å klare å stå oppreist hver for seg.

 

Det kommer opp ihvertfall 2 nye paprikaplanter av de 4 frøene jeg sådde.

De skal en av de nærmeste dagene få hver sin store potte.

På planten fra i fjor begynner den ene paprikaen å bli stor og fin.

 

Ellers har jeg sådd noen få tomatfrø fra en cherrytomat og en del korianderfrø fra Thailand. De har ikke kommet opp ennå.

Jeg skal også så noe rett ut i kjøkkenhagen . Redikker og sukkererter i hvertfall.  Det kan jeg nok gjøre ganske snart. 

Det er godt det begynner å bli vår😃

Ha en fin dag😚