Garn, fargesuppe og farging.

Jeg har brukt hele ettermiddagen og kvelden til å farge garn. Det tar sin tid når jeg kun har én kjele jeg bruker til dette.

I dag ville jeg beise garnet før fargingen kunne begynne. Det vil si at garnet skal “kokes” 1 time med noen gram Alun, eller annet beisemiddel. Så kan det skylles og legges til side, mens kjelen blir fylt med nytt vann, og det jeg skal koke fargesuppe av.

I dag var det altså Reinfann. Dette skulle også koke 1 time. Etterpå kunne jeg begynne å sile vannet og fjerne alle plantedelene.

Så var det å vente til den ferdige fargesuppa var avkjølt til rundt 30 °C, før jeg kunne legge i det fortsatt fuktige garnet. Garnet bør ikke legges tørt i hverken fargebad eller beisevann. Derfor ligger det aller først i bløt i MINST 20 minutter, helst lenger, før det kan legges i beisevannet.

Som du ser la jeg i bløt to forskjellige hesper i dag. Det ene er farget en gang tidligere, men det ble for likt fargen til et par andre hesper jeg har farget. Derfor har jeg prøvd å overfarge det i dag, for å se om jeg kunne få en litt større fargeforskjell. Må jo eksperimentere litt også. Det andre hespet er ubleika garn.

 

Endelig kunne jeg legge det i fargesuppa. Så var det å øke temperaturen igjen. Opp til 80-90 °C mens jeg rørte forsiktig om i garn og suppe. Da temperaturen var nådd gjaldt det å passe på at den holdt seg der i minst 1 time. I dag holdt jeg temperaturen i nesten 1 1/2 time, for å prøve å få mest mulig farge i garnet. Av samme grunn skal garnet få ligge til avkjøling i suppa over natta. 

Jeg hadde håpet det skulle bli en grønnaktig farge. Foreløpig ser det ut til å bli gulaktig. I hvertfall på det ubleika garnet.

Fargen garnet får kommer frem etter det er tørka i morgen. Det blir spennende. 

Nå vil jeg sove.. god natt😙

 

 

#garnfarging #plantefarging #reinfann #alun #beisemiddel

8 kommentarer

Siste innlegg