BOLLER MED SURDEIG

Jeg lovte å komme med oppskrift på boller, hvis de ble gode.  Og det ble de. Mannen spiste den siste til frokost dagen etter. Med prim… han liker ost eller annet søtt på bollene. 

Det ble 10 boller av denne deigen (pluss en liten en). Jeg var nemlig så pirkete at jeg veide opp 100 g til hver bolle før jeg trillet de ut. Ville prøve å få alle like store..hehe.  Jeg brukte den vanlige bolle-oppskriften min. Bare justerte litt på mel og melk for å få det til å passe med surdeigstarteren. Jeg leste et sted at man skulle regne med væske og mel fra starteren.  Og jeg brukte 100 g ferdig matet starter 50/50 mel og vann. 

Da ble oppskriften slik: 

3 dl melk

100 g surdeigstarter

100 g margarin

1 dl sukker

1 ts kardemomme

480 g hvetemel

Og slik gjør du:  Bland sammen 2 dl romtemperert melk og starteren , før du blander inn romtemperert margarin, sukker, kardemomme og mel. Når dette begynner og blande seg godt heller du forsiktig i dl nr 3 med melk, og lar kjøkkenmaskinen gå til deigen slipper kantene i bakebollen.  Her er deigen ferdig og lagt over i en annen bolle, siden jeg skulle bake brød også denne dagen..

 

For sikkerhetsskyld kløp jeg inn ei lita ts med salt etter en time. Det har noe med bakeprosessen i surdeigsbakst å gjøre.  Så var det klart til strekk og brett ca hver halvtime.  Dette bør gjøres 3-4 ganger før deigen kan stå å heve videre.

 

 

Denne gangen lot jeg deigen stå på kjøkkenbenken i ca 5 timer tilsammen, iberegnet strekk og brett.

Så skal den ut av bollen. Jeg delte den i 2 og tok strekk og brett metoden på hvert emne på bakebordet. La over kjøkkenhåndkle og lot den hvile en halvtime til.

Og DA kan du begynne og trille fine boller. 

 

Etterhev ca 45 minutter.

Ikke på langt nær så mye hevet som med vanlig gjær, det meste av hevingen skjer i ovnen.

Dessverre hadde jeg ikke et eneste egg i huset, så de fikk steke uten pensling.

Jeg gjorde ei lita blemme med stekinga. Brukte for svak varme vil jeg tro.  Stekte på 210° og da ble de ikke ferdige før etter over en halv time.   Prøv heller 240° !! Da kan det hende de vil heve mer i ovnen også og bli ferdige på halve tiden. 

Øvelse gjør mester!

Dette var mitt aller første forsøk på noe annet enn brød  av surdeig. Og jeg ble ikke misfornøyd med resultatet.

Ha en flott fredag 😚

 

#surdeigsbakst #surdeigsboller #surdeig #hektapåsurdeig #surdeigdilla #bakmedsurdeig

 

2 kommentarer
    1. Dette ser profft ut…Virkelig blitt en mester innen surdeig..Nesten ha en egen blogg om akkurat dette. For dette er tålmodighet…Er nok ikke noe for meg…Men skal aldri si aldri…Men gøy å følge med på baksten din. Skriv på og du klatrer høyere og høyere…Dette selger..

      1. Tusen takk😊 Ja det er tålmodighet. Man må nesten ha hele dagen hjemme hvis deigen skal heve på kjøkkenbenken. Ellers går det fint å slenge den i kjøleskap over natta også. Det er det jeg har begynt å gjøre når jeg baker brød😃
        Kunne kanskje hatt en egen blogg om dette😃. Men jeg har alt for mange interesser som går periodevis, så jeg må nok bare fortsette og blande alt i ei røre på denne bloggen..hehe. Bare prøve å legge innleggene i riktig kategori hele tiden, her inne😁
        Flott dag til deg😚

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg