hits

Oppskrifter mat

DET BLE MIDDAG I GÅR KVELD

Selv om formen var bånn og bøtta i går, våknet jeg til litt utover kvelden. Og som vanlig er det å lage mat noe jeg som regel får gjort uansett om alt annet blir stående på stedet hvil.

I går ble det stekte potetskiver i ovnen og svinekjøtt i strimler med purre og gulrøtter stekt i panna.

Skjær potetene i tynne skiver og legg de utover et stekebrett med bakepapir. Strø over salt og piffikrydder. Eller hva du måtte ønske. 

Stek de nest nederst i ovnen på 200°. Ta ut plata og snu de etter ca 25 min. Krydre på nytt og stek videre i 25 min til.

I mellomtiden stekes grønnsakene og kjøttet.  Der krydret jeg med salt og pepper, og hvitløkspulver som vi er så glade i.

VELBEKOMME :)

#middagstips #svinekjøtt #grønnsaker #stekepoteter #dagens #poteter #middag

 

 

SVIN INDREFILET MED BACON OG KRYDDEROST

Ja, da har besøker reist igjen. Har hatt middagsbesøk av den ene sønnen og svigerdatteren min. Og middagsønske var dette. Svin indrefilet med krydderost og purre inni,og bacon rundt.

Sånn lager du denne enkle retten. 

Skjær fileten på langs nesten imellom. Fyll den med krydderost og purre.  Surr bacon rundt. Og stek den midt i ovnen på 225° i 40 minutter.

Serveres med poteter og grønnsaker. 

#middagstips #dagens #instafood #svinekjøtt #indrefilet  #middag #middagsgjester 

KYLLINGGRYTE MED ANANAS OG MANGOCHUTNEY

Er du glad i ananas i maten bør du prøve denne gryta. Den ble til i kveld. 

Her er hva jeg brukte:

400 g kyllingstrimler 

400 g kyllingkjøttdeig 

2 poser boil in bag sjasminris 

1 stor løk

2 store sjampinjonger 

1 søtpaprika 

1 liten boks ananas

3/4 boks lett kokosmelk

4 STORE ss mangoshutney

1 lime

salt

hvitløkspulver

7 1/2 dl vann

2 terninger hønsebuljong 

Kok opp vann og buljongterninger 

Sett risen til koking

Brun kyllingstrimler såvidt i panna. Sett de litt til side mens du bruner kyllingkjøttdeigen, løken og sjampinjongen.  Ha alt over i buljongvannet. Ha i paprikaen i skiver. Ananas,også all væsken i boksen, mangoshutney og kokosmelk. Skvis i limen.Til slutt har du i den ferdig kokte risen og smaker til med salt og hvitløkskrydder.

La det småkoke til gryta blir tykk og god.

Server med hvitløksbaguetter.

Velbekomme.

 

#kyllinggryte #ananas #mangoshutney #søtoggod #middagstips #middag #lørdagsmat #godtno #gmnwenche #middagsforslag #middagsoppskrift #kyllingkjøttdeig #kyllingstrimler 

SUPPE AV RESTENE I GRØNNSAKSKUFFEN

I går var jeg ikke så mye oppegående, men jeg ble sulten etterhvert. Og da jeg ikke orket å kle på meg å dra i butikken fant jeg det jeg hadde i grønnsakskuffen og laget ei suppe. Den ble godt mottatt av mannen i huset. 

Dette er hva jeg fant. 

Et par gulrøtter, 3 små poteter, en liten  bit blomkål, en kålrotbit, rødløk og hvitløk og purre.... og ei lita pølsepakke.

Delte alle grønnsakene i biter og puttet de i gryta.

Helte på et par liter vann og hadde  i kjøttbuljongterninger. Lot det koke seg mørt en halvtimestid. Og så tok jeg det i 2 porsjoner i blenderen. Og tilbake i gryta. 

Så stekte jeg pølsebitene og hadde de i sammen med litt ekstra purre på toppen. 

Smakte til med salt,pepper og hvitløkspulver.

Voila! En god grønnsaksuppe på rester.

Og ikke nok med det. Jeg fant det jeg trengte til å slenge sammen en brøddeig også. 

Så det ble nystekt brød med smør til suppa. 

 

Konklusjon. Ikke kast restene . Lag noe godt ut av det.

Velbekomme.

#restemat #middagstips #grønnsaker #grønnsaksuppe #suppe #dagens #nrkmat #gmnwenche #rester #fargerik #instafood #middag #dagensmåltid #sundtoggodt #rasktoggodt

VERDT Å PRØVE

VERDT Å PRØVE

Denne suppen fant jeg på en annen blogg og den bør prøves . Jeg lagde den i går og den var kjempegod.  Maissuppe heter den. Desverre finner jeg ikke igjen hvilken blogg jeg fant den på. Jeg bare screenshoottet bildet av oppskriften. 

Håpen jeg blir tilgitt for å dele denne gode oppskriften. Og hvis hun som har delt denne ser dette,så vil jeg gjerne publisere bloggen hennes her.

Her er oppskriften. Server den med hvitløksbaguetter til.

#suppe #høstmat #mais #kyllingfilet #godtno #instafood #maissuppe #gmnorge #middagstips #dagens

EPLEKAKE

EPLEKAKE.

I dag fikk vi besøk på formiddagen.  Og da vi har et helt epletre fullt med epler måtte det bli en eplekake. Den ble veldig saftig og god.

Oppskrift:

2 epler  i båter( uten skall )

200 g romtemperert margarin

200 g sukker

4 egg

170 g hvetemel 

1ts bakepulver 

ca 3 dl eplesyltetøy 

5 ss sukker

2 ss kanel 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 °

Pisk margarin og sukker til en lys masse 

Ha i ett og ett egg av gangen  og pisk godt imellom hvert egg.

Sikt i mel og bakepulver og vend det forsiktig i blandingen .

Smør en rund kakeform  str 24 eller 26 cm, med smør /margarin 

Smør halvparten av røra ut i kakeformen. Dekk med et tynt lag med eplesyltetøy . Smør resten av røra over og stikk ned  epleskivene på toppen av kaka . Strø godt med sukker og kanel over hele kaka . Og sett den midt i ovnen. Stekes ca 50 min.

Server varm eplekake sammen med vaniljeis. Og du får garantert fornøyde gjester. ( og mann!!) Eller kone hvis det er mannen som står for bakingen.

#eplekake #kake #eple #baking #høst #kakeoppskrift #gmnorge #matprat #klikk #instafood #norge  #norway 

 

 

GRATINERT SØTPOTET OG BROKKOLI

I dag har jeg blanda litt forskjellig på kjøkkenet igjen. Som jeg pleier å gjøre.

Dette skulle bli med på topp 10 lista mente samboeren. 

Jeg brukte:

1/2 brokkoli 

1 og en halv søtpotet ( de var ganske små)

2 hvitløksfedd

Litt purre

1 liten kremfløte 

litt salt og pepper

Kok alt sammen  i ca 15 min.( legg i brokkolien etter 10 min) 

Hell alt over i en  smurt ildfast form og strø ost over. Jeg la ferdige kjøttkaker i samme form. Så alt ble ferdig samtidig. 

Stek i 20 min midt i ovnen på 200°

Supergodt ble det. Helt enig med samboeren der.

 

 

#middagstips #godtno #instafood #matprat #enkelmat #middag #dinner #nrkmat #gmnwenche #nrkmat #grønnsaker #søtpotet #brokkoli #gratinert

SÅ GLAD FOR KJØKKENMASKINEN MIN

Jeg er så glad jeg har kjøkkenmaskin med eltekrok og litt mel og gjær i skapet.

Da jeg på skjelvende bein kom meg ut på kjøkkenet for å prøve å få i meg litt mat etter ei helg med skikkelig magetrøbbel. Og oppdager at hvis jeg tar de 2 skivene som er igjen av brødet, er det ingenting igjen til min kjære som er på jobb. Da er det utrolig godt å kunne slenge noe sammen i bakebollen og la det stå der å gjøre seg ferdig av seg selv.

Nå har jeg klart å trille ut noen rundstykker og stekt dem. Så nå lukter det herlig hjemmebakt.

Kanskje jeg skal koke noen egg også. Så blir det nok bra. Fant noen i kjøleskapet . Jeg orker ikke å ut av nattkjolen i dag. Så det får bli som det blir. Kjenner jeg er sulten ihvertfall.  Og det er et godt tegn.

Her er det ferdige resultatet. Og nå skal jeg gå og sette på egg til koking. Har vist litt feber så det er vel derfor det snurrer i hodet når jeg reiser meg opp.

Oppskrift ? Tja...

Ca 4-5 dl vann

3-4 ss smør

2 ts salt

Varmes opp  til 37°

Mel har jeg bare  hatt oppi det jeg hadde sammen med en pose tørrgjær .

Kanskje 5 dl hvetemel 

1 dl rugmel 

Pluss ca 1/2 dl linfrø 

Ta det litt på feelingen .

Stekes midt i ovnen på 225° i ca 20 min.

 

 

Ha en fin kveld.

#gjærbakst #baking #ferskebakevarer #godtno #instafood #matprat #enkelmat #rundstykker 

Ikke kast kokte poteter og grønnsaker etter julemiddagen.

I dag hadde vi et herremåltid i følge min samboer.

Jeg bestemte meg for å bruke opp de kokte potetene og grønnsakene som sto i kjøleskapet etter julemiddagen. 

Jeg moste de med stavmikser.  Hadde i en smørklatt og en fløteskvett.  Blandet inn hele kokte rosenkål, som også lå igjen etter julematen, dekket formen med ost og satte den i ovnen. For å være sikker på at den ble gjennomvarm satte jeg i et steketermometer og lot den stå på 230° til det viste 80°.

Dette ble et veldig godt tilbehør til marinerte benfrie kotelettskiver sammen med ei panne med stekt løk, sjampinjong og en halv pose råkostsalat som jeg også stekte med løken og sjampinjongen.

Altså...ikke kast mat. Den kan alltid brukes til noe.

 

#middag #dagens #godtno #enkelmat #middagstips #rasktoggodt #restemat #gmn #instafood #side2 #grønnsaker 

JEG MÅ DELE ET MIDDAGSTIPS MED DERE

Da jeg skulle hjem fra jobb i går begynte jeg å vri hjernen på hva jeg skulle gjøre med farsen jeg hadde tatt opp fra fryseren dagen før.  Det måtte bli noe lettvint.  Jeg var sliten og trøtt. 

Jeg hadde jobbet med å fylle varer i butikken hele dagen og deriblant var det bacon til en rimelig pris. Det var da en lys ide slo meg. Kanskje jeg kunne prøve å lage noen ruller med farse og surre bacon rundt??

Og det gjorde jeg :

Jeg brunet de godt i stekepanna før jeg satte de i ovnen på 200° . Lot de stå det en halvtimes tid mens jeg satte på og kokte poteter og grønnsaker. 

Det ble kjempegodt!!! Verdt å prøve. 

#kos #middag #dinner #nrkmat #gmnwenche #gmn #instafood #matprat #middagstips #godtno #kjøttfarse #farsedeig #bacon

SURRET LAMMESTEK

I dag ble det surret lammestek til middag. Med grønnsaker, poteter og fløtesaus. Kjøpte ca 1 kg ferdig surret stek til halv pris i går. Og da måtte vi jo ha den til middag i dag .

Det du trenger er:

1 surret lammestek 

3 gulrøtter 

1/2 brokkoli 

4 hvitløksfedd

tørket rosmarin, salt og pepper

Gnå inn steken med salt, pepper og rosmarin.

Brun den på alle kanter i stekepanna og legg den deretter over i en ildfast form sammen med grønnsakene og hvitløksbåtene. 

Hell over stekesjyen pluss litt ekstra vann.

Stekes i ovnen på 125° i ca 2 timer. Jeg tok den ut da steketermometeret viste 65° og lot den hvile i stekefolie mens jeg laget sausen.

Til saus trenger du:

Stekekraften fra den ildfaste formen.  Ca 4-5 dl og de 4 hvitløksbåtene

ca 1-2 dl kremfløte 

salt, pepper, rosmarin og  en 1/2 terning kjøttbuljong.  

4 ss maisenna til brun saus.

Kok opp kraften med fløten i. Knus hvitløksbåtene og ha de i.Smak til med salt , pepper og rosmarin. La det koke noen få minutter og tilsett 4 ss maisenna. La det koke til det blir en tykk og god saus.

Server med kokte poteter.  Vel bekomme 😊

 

#lammestek #middagstips #godtno #instafood #matprat #middag #dinner 

FAVORITT PÅ GRILLEN

Her er en av våre sommerfavoritter på grillen. 

Nykål og løk/rødløk med et par gode smørklatter og salt. Pakkes i passe porsjoner i aluminiumsfolie. Legges på grillen sammen med hva nå enn du vil grille ellers. Passer godt til det meste. Litt rømme på da den er klar på tallerkenen og du har godt følge til grillmaten. 

dag hadde vi favoritten vår  til flintsteik og kokte poteter.  Litt rømme på potetene også og vi hadde et herremåltid til kvelds.

#tilbehør #grillmat  #sommermiddag #sommermat #grilltips #middagstips #godtno #instafood #matprat #middag #dinner #nrkmat #matglede 

MIDDAG TIL HALV PRIS

Jeg  handler ofte middag og annen mat til halv pris, og derfor blir menyen også deretter. Hvis det ikke går i fryseren da.

I går ble det ei pakke med laksefileter med ferdige grønnsaker i. Den kostet 40,- og med poteter som jeg hadde fra før og en rømme boks jeg måtte kjøpe til kom en middag for 2 på rundt 50,- Og ikke minst : det smakte herlig😊😊

#middag #dinner #middagstips #godtno #instafood #matprat #billigmat  #sparkroner

FLYTTEMIDDAG MED DET MAN HAR

En ettermiddag midt i flyttesjauen vi holder på med MÅTTE jeg bare ha middag. Jeg fant det lille jeg hadde av matvarer her og skulle sette i gang.  Men det ble ikke så enkelt, da jeg oppdaget at det eneste jeg hadde her i det nye huset var en stor kjele, en ostehøvel og et par kniver og gafler. Og matutvalget var heller ikke så stort. 

Det jeg hadde var : 

2 pk kyllingkjøttdeig 

1/2 glass tomatpuré 

1/2 pk spagetti 

 2 sjalottløk 

Noen små sjampinjonger

Litt paprika 

Noen få Cherrytomater fra hyttehagen 

1/4 brokkoli 

 og litt krydder ,olje og margarin 

Derfor stekte jeg det jeg kunne i kjelen først: Kjøttdeig- sjalottløk-brokkoli- paprika- sjampinjong og cherrytomatene i litt olje og margarin. Krydret med det lille jeg fant. Salt, pepper, hvitløkspulver og en krydderblanding fra apoteket( kalkun/kyllingkrydder)

Ostehøvelen fungerte som røresleiv :-/ 

Det gikk da i nøden. 

Da alt var ferdig stekt måtte kjelen tømmes og vaskes før den var klar til spagettikoking .

Og da det var gjort kunne jeg blande alt i kjelen igjen sammen med en tomatsaus av ca 2 dl av det kokende spagettivannet, det halve glasset med tomatpuré og litt av krydderet jeg hadde. 

Så var det bare å blande alt godt sammen og vIps...det ble ei brukandes spagettigryte :-)

Flaks for oss så hadde vi jammen ketsjup i huset også. 

#middagstips  #rasktoggodt #kyllingkjøttdeig #spagettigryte #godtno #instafood #matprat #middag 

Skinke-og pastagryte med grønnsaker og masse god smak.

Jeg vil dele oppskriften på denne gryten jeg blandet sammen i kveld med dere. Den var virkelig full av smak. 

Her er oppskriften:

  • 3 sjalottløk
  • 1/2 blomkål 
  • 1/2 brokkoli
  • 1/2 boks vannkastanjer 
  • 2 ts koriander og basilikum krydderblanding  ( fåes på apoteket)
  • 4 tykke skiver kokt sommerskinke
  • 1/2 tube hvitløk 
  • 3 gode ss tomatpuré 
  • 1 dl kremfløte 
  • 3 gode ss rømme
  • en neve frisk basilikum 
  • 1/2 pakke pastaskruer

Brun løk-blomkål -brokkoli og vannkastanjer i en kjele. Bruk både ojle og smør.

Ha i krydderblandingen

La det surre 5-10 min. 

Hell over halvparten av væsken i boksen med vannkastanjene. 

Del skinken i store terninger og ha de i gryten.

Rør inn hvitløkskremen og tomatpuréen. 

La det surre noen minutter før du har i fløten og rømmen. Til slutt blander du i den ferdig kokte pastaen og drysser over frisk basilikum. 

Da er gryten full av smak ferdig. Velbekomme:)

 

#middag #middagstips #godtno #instafood #matprat #grønnsaker #matglede #matoppskrift #smakfull #pasta #pastarett 

Det ser fargeløst og lite delikat ut.

Men gud så godt det var:) Min samboer var også mektig imponert.  Kanskje ikke så rart siden det er ei stund siden jeg har laget middag. Jeg, ...som pleier å kokkelere stort sett hver dag.

Det har vel litt med boforholdene vi er i for tiden. Enten på hytta eller i campingvogna.

Jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg til å få alt på plass i huset vi skal leie. Vi kan begynne og flytte inn 15.august. Det skal bli godt å få mulighet til å dusje når vi vil, sette på en vaskemaskin med klær når vi vil, for ikke å snakke om å ha oppvaskmaskin  ( noe jeg håper er der) .Og det å  kunne sitte ute på uteplassen der oppe. UTEN NABOER PÅ ALLE KANTER . Det skal bli såååå godt.

Her er oppskriften på den fargeløse maten vi spiste i går. 

Gjør klar grillen med kull og tennvæske.

4 stk kyllingfilet 

Bland den oljen og det krydderet du liker. Og la filetene ligge i blandingen til grillen er klar. Ca 20-30 min.

Stekes på grillen i folie ca 20 min 

2 poser ris, boil inn bag 

Og så da -- Prikken over i'en:)

Sopp og blomkålstuing :

200 gr sopp. Jeg brukte aromasopp denne gangen. I biter.

ca 1/4-1/2 blomkål i biter

1 sjalottløk-hakkes

Brun alt i stekepanna på middel svarme.La det i surre noen minutter.

2 dl kremfløte 

2 gode ss rømme 

Blandes i sopplandingen da den har surret ei stund. La det godgjøre på svak varme til risen og kyllingfiletene er ferdig.

En suksess syns min bedre halvdel.  Og jeg må si meg enig :)

#middag #kyllingfilet #sopp/blomkålstuing #middagstips #godtno #instafood #matprat #soppstuing #grillmat #sommermiddag #sommermat #grilltips 

God mat i regnværet i går.

Vi kosa oss inne i partyteltet med god mat i regnværet i går kveld. Vi satte grillen så vidt under tak så gikk det helt fint. 

Og menyen ble :

Småpoteter i båter, gnidd inn med olivenolje med Chili og paprika. Fra apoteket faktisk. Pakket inn i folie og lagt på grillen før jeg begynte med resten. 

 





Som var koteletter drysset med urtesaltet som var i samme pakken fra apoteket. Jeg tok den det var hvitløk og rødbeter i.



Så gikk det også på grillen da potetene hadde stått ei stund.



Mens dette sto og godgjorde seg på grillen blandet jeg en kjapp salat. Jeg har funnet ut at hakkede tomater og brekkbønner, begge deler på boks , er godt å ha i salaten.





I takt med matlagingen steg humøret heldigvis.  Det var liksom ikke helt på topp ellers i går. Utrolig hva litt mixing på kjøkkenet, eller denne gangen ute i partyteltet , kan gjøre med humøret. 

Så sånn ble resultatet :)



Det smakte veldig godt. Og spesielt med pølsene. Chorizzopølse og reinsdyrpølse som vi fant i butikken og tenkte vi ville prøve ut. 

Den her:



Den var smakfull og god til å være pølse.

Mette ble vi så det holdt. (Som vanlig)

Men vi fant ut at vi skulle prøve å lufte Dino litt så han kanskje ville sove godt til natta. 

Den lille turen vi hadde tenkt ble til bortimot 1 time i duskregnet. Dino hoppet og spratt og snuste og løp. Vi ble like slitne alle 3. Var ikke hjemme før 23.00.  Det var litt i seneste laget for meg som skulle opp klokka 06.00 for å jobbe i dag. Men vi var fornøyde med både maten og kveldsturen.

#bipolar #psykiskhelse #mentalhelse #grillmat #sommermiddag #sommermat #grilltips #båtpoteter 

Fylte avokado



Jeg vil dele noe som er veldig godt å ha til kyllingsalat .

Nemlig fylte avokado. 

Del avokadoen i 2 og skrap ut innmaten med ei skje. Knus den godt med en gaffel. Bland i noen gode skjeer med lettrømme, skvis litt sitron i. Finhakk en kvart rødløk og ha i blandingen og smak til med pepper .

Så fyller du avokadoblandingen tilbake i skallet. 

Da har du ei god blandig du kan bruke til det meste. Det smakte ihvertfall veldig godt til en hjemmelaget kyllingsalat :)

VELBEKOMME.

 

#middagstips #godtno #instafood #matprat #avokado #raskmat #enkelmat #godmat

 

 

Grønnsaksform med søtpotet og kjøttdeig.

Jeg har lekt litt på kjøkkenet igjen.
Dette ble en god form med en litt annen smak enn det vi er vandt til her i huset.  

Dette trenger du :

  • 1 søtpotet
  • 1 persillerot
  • 10 cm purre
  • babyspinat/spinat
  • 1/2 boks røde linser
  • 400-500 g kjøttdeig 
  • kokosmelk (8-10 ss)
  • 50-100 g cashewnøtter
  • Revet ost 
  • Cherrytomater



Skjær opp og legg ett lag med søtpotet, persillerot og purre i en ildfast form smurt med olje.



Brun kjøttdeigen i stekepanna, ha i 1pose babyspinat og 5-6 ss kokosmelk og la det surre litt. Smak til med hvitløkspulver og gastromatkrydder.

Legg blandingen over i den ildfaste formen.

Legg over ett lag til med søtpotet, persillerot og purre. Noen ss med kokosmelk og cashewnøttene.





Dryss osten over og legg på Cherrytomater. 


Stekes midt i ovnen på 200°C i ca 35 minutter.


Vel bekomme:)

#middag #søtpotet #grønnsaker #middagstips #godtno 

Lang dag, rask middag



Det har vært en lang dag på farta i dag. Kurs har det også vært. Så i dag ble det en rask middag da jeg endelig kom hjem igjen.

Nygrilla kylling

Fullkornris

1pose bearnaise saus + 1pose Bretagne kyllingsaus i samme kjele.

Stekte grønnsaker:

Squars -gul paprika -tomat og masse vårløk

Nå er det ingen andre planer enn sofa og tv resten av kvelden.

Er så heldig at jeg har en hjemme som venta med ferdig kokt kaffe, ferdig rydda kjøkken og ferdig støvsugd leilighet da jeg kom hjem.

God kveld og natt herfra :)

#middag #raskmat #enkelmat #middagstips #rasktoggodt #kylling #kyllingsaus 

 

 

Tom for brød. Slang sammen en rundstykkedeig.





I går var jeg ganske bra i farta til langt utpå kvelden. Da det ble tomt for brød litt tidligere enn beregnet nå i påsken, måtte jeg slenge sammen en deig. Denne gangen ble det rundstykker.

Så lenge planen bare er å være hjemme i løpet av dagen er det greit å sette en deig.  Den står jo stort sett å gjør seg selv.

Har du hvetemel, ojle og gjær er det ingen problem. 

Jeg måler ingenting av det jeg har i . Blander på feelingen.  Begynner med å varme vann og olje (ca1/2 liter vann kanskje + ca 8-10 ss olje ) til 37°C . Så begynner jeg med en god slump hvetemel og en pose tørrgjær + litt salt. Blander det i vannet og rører godt. Deretter fyller jeg på med det jeg har lyst til, og det jeg finner i skapet.  Nå ble det havregryn og solsikkekjerner.  Til slutt fortsetter jeg med hvetemel til deigen er passe fast. Setter deigen lunt til heving dekket av et kjøkkenhåndkle ca 1/2 time.

Da har den hevet bra og er klar til å trilles ut. Ferdig med formingen av rundstykkene, dekkes de til med håndkle igjen. Settes på et lunt sted eller over varmt vann i oppvasklummen. La de stå å heve på nytt ca 1/2 time. 

Pensle de forsiktig med lunkent vann og strø over f.eks litt havregryn. 

Stekes midt i ovnen på 220°C i 15- 20 min.

Vips så har du ferske rundstykker. 

 

#rundstykker #gjærdeig #gjærbakst #baking #ferskebakevarer #godtno #instafood 

Nybakt rugbrød



I dag ble det nybakte rugbrød på oss. Etter inspirasjon fra en annen blogg http://endrelivstilmedeitsmil.blogg.no

Jeg brukte hennes oppskrift men endret den bittelitt etter det jeg hadde i huset.

DETTE BLIR 2 RUGBRØD :

7,5 dl vann

6-7 ss ojle

2 ts salt

6oo g hvetemel

200 g sammalt rug grovt

3 dl kruskakli

1 pk tørrgjær

1 dl solsikkekjerner

1/2 dl gresskarkjerner

lag en varmhevet deig som får stå 1 time. Elt den så vidt om og la den stå 1 time til.

Dette blir en litt klissete deig, så den må bare hvelves over i brødformene. Legg gjerne i bakepapir smurt med litt olje. 

Stekes på 170°C i ca 70 min. 

Mine kunne nok stått enda litt lenger. Prøv deg frem. 

Det smakte helt nydelig med smør og geitost på:) Det ene brødet ble spist omtrent rett fra ovnen.

Prøv da vel!

#rugbrød #baking #godtno #baking #ferskebakevarer

 

 

Nå var det ingen bønn lenger.

Nå var det vist slutt på tålmodigheten til den firbente herremannen i huset her.  Han kom inn på soverommet og forlangte at moder'n skulle bli ut.NÅ!!!



 Så da var det jo bare å krype ut av dyna og inn i utejakka da. Med raggsokker og  støvler, og pysjen under jakka gikk vi en liten tur så han fikk letta litt på trykket.

SOLA VAR UTE :) Da var det jo greit og bli dratt ut av det mørke soverommet. 

 

Nå sitter jeg her og kjenner litt på formen. Kjennes bedre ut i dag. 

Og her er frokosten.  Smøreost med purre og paprika på. Vi har fått skikkelig smaken på purre på alle slags pålegg. Bruker det mye i middagen også. Men hadde ikke trodd der var så godt på brødskiva.

 Prøv da vel.
 

Ha en fin dag alle der ute.

#bipolar #psykiskhelse #frokost

Fargerik middag i sola.



Fortsatt en deilig og fredelig søndag her i huset. Bare slapper av og leser og koser meg. 

Men mat må man jo ha.... Frem med wokpanna og en stor pose med wokblanding, pluss litt av det som var å finne i kjøleskapet. Denne gangen ble det noen skalker med kokt skinke som ble skåret i terninger. En boks med sjampinjong.  Masse vårløk. Litt kokosmelk, pluss en ferdig woksaus og hvitløkspulver . Og vips ferdig etter litt godgjøring i panna.

 Ut på verandaen med den og det ble en perfekt og fargerik solmiddag :)

#middag #wok #grønnsaker #sol #raskmat 

 

Pølser med godt følge.

Vi fikk til ei god blandig i dag også vi:)

Desverre ble det et veldig dårlig bilde, men jeg deler oppskriften uansett .

2 røkte kjøttboller

1/4 løk

3 hvitløksfedd 

1/2 rød chili 

1 boks hakkede tomater med hvitløk og oregano 

5-6 cm av en stor purre 

1 boks vannkastanjer 

1/4 brokkoli 

Ca 3 store ss kokosmelk 

Del alt i passe biter og stek det i panna. Jeg legger det i panna etterhvert som jeg skjærer det opp. 

La det surre noen minutter etter at alt er så mørt som du vil ha det. Så alle smakene får satt seg.

P.S     jeg hadde oppi en liten rest av grønnsaksuppa fra tidligere i uka. Derfor er det litt byggryn og noen gulrotbiter på bildet. Men om ønskelig er det jo bare å tilsette det også.

Vel bekomme:)

En overraskende god søtpotet og blomkålmos


Etter nok en kursdag og en kjapp tur innom butikken, ble dette dagens middag. Vi ble begge overrasket over mosen som ble blandet sammen på måfå. Den var veldig god.  Skal lages mange flere ganger. Her er den sammen med svinesteaklets.

Oppskrift kommer her, før jeg glemmer det og hvis flere vil prøve den.

1 stor søtpotet 

1 stor blomkål

Ca 10-12 cm av en stor purre

3-4 hvitløkfedd 

Del alt i passe store biter ( hvitløksfeddene kan være hele) 

Kokes mørt i vann med et par ts salt. 

Hell av nesten alt vannet og mos blandingen med en potetmoser eller stavmikser sammen med 3 ss smør og litt melk til den har passe konsistens.

Vel bekomme:)

 

#middag #grønnsaksmos #sunnmat #enkelmat #middagstips 

 

 

Mektig grønnsaksuppe

Denne suppen må jeg dele med dere før jeg glemmer hva jeg hadde i den. Jeg brukte det jeg hadde i huset av grønnsaker. Vi er 2 stk  og det ble mer enn nok til oss.
Ca 1 liter vann

Kokes opp med 2 ts salt

Og en terning kjøttbuljong

1 kvart stor hodekål 

4 gulerøtter 

1/4 - 1/2 løk

1/2  kålrot

8 -10 cm purre

3-4 fedd hvitløk

Alt dette skjæres i biter og has i vannet etterhvert som du deler det opp.

 5 dl ferdig kokte byggryn haster i mot slutten av koketiden

4-5 så tomatpuré  (smak dere frem)

Smak også tll med kikkoman og litt pepper

La det koke til det er mørt .

Smakte deilig med flatbrød til :)

Håper det smaker

Da sier jeg takk for meg i kveld og ha en  god natt.

#suppe #grønnsaksuppe #byggryn #mat #oppskrift #middag #kjøttfrimiddag #dinner

 

Så var det de muffinsene da.


God morgen. 

Jeg skrøyt jo på meg at jeg hadde blandet sammen og laget oppskrift på kaosmuffins her en dag. Så nå skal jeg ta meg sammen og dele den med dere.

Altså:   100 g sukrin, 50 g sukker og 3 egg (små/medium) vispes til eggedosis. 

100 g jordbæryoghurt , 100 g kokt byggryn, 1 most banan, 2 ts honning  røres forsiktig inn i eggedosisen.

80 g olje ( jeg hadde bare soyaolje så jeg brukte den)  

 100 g hvetemel 

2 ts bakepulver

Rør forsiktig inn litt av melet først , så oljen og til slutt resten av melet. 

Fyll litt over halvfullt med røra i muffins former og stek dem på 200 grader midt i ovnen i 20 min..

Som dere ser har jeg "pynta" med det jeg fant. 

Melis rørt ut i litt av laken fra en ananasboks med en liten dæsj farge som jeg hadde stående. Og "dekorert' med ananas på toppen til slutt.

Ikke så veldig vakkert hehe... men bruk det dere har eller kjøp inn noe annet så de blir penere å se på. Mange muligheter her.  Gode og saftige ble de ihvertfall og de holdt seg like saftige i kjøleskapet i mange dager.

Prøv da vel.

#muffins #byggrynsmuffins #smågodt #kaker #littsunnere #lørdagsgodt #kakeoppskrift